Češi se při pořizování stíracích losů chovají rizikově

Události v regionech: Mapování hazardu ve společnosti (zdroj: ČT24)

Stírací losy jsou nejrozšířenějším druhem hazardu. Olomoučtí vědci zjistili, že jedenašedesát procent oslovených lidí losy vnímá jako hru s nízkým rizikem. Odborníci ale upozorňují, že i tady hrozí závislost. Podle dat Finanční správy za ně hráči (včetně jejich elektronické podoby) za letošního půl roku utratili čtyři a tři čtvrtě miliardy korun.

Pocit okamžitého uspokojení, napětí a euforie jsou podle vědců důvody, proč obliba stíracích losů roste. Při jejich pořizování se však chovají Češi rizikově. „Falešná výhra spočívá v tom, že si člověk koupí los za stovku, los vyhraje padesát korun. Má tedy pocit, že vlastně vyhrál,“ vysvětlil geoinformatik Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci David Fiedor.

Efekt těsné prohry zase spočívá v tom, že lidem uniknou například tři stejné symboly „o vlásek“. To je nutí kupovat další losy. „I v historii jiných forem hazardních her mají hráči ve své kariéře se stíracími losy zkušenost,“ řekla Eva Aigelová z katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Dostupnost a nabízení losů

Dostupnost a aktivní nabízení losů je podle expertů největším úskalím této loterie. Lze ji totiž pořídit nejen v trafice, k dostání je i za přepážkami pošty nebo na benzince. Podle výzkumu jsou losy ve většině případů druhotným zbožím, které lidé kupují, až když si vyřizují jiné věci.

Cíleně si však pro tikety podle největšího prodejce chodí lidé třeba o výročích, darují je na svatbách nebo na Štědrý den. Během Vánoc si podle mluvčí Sazky Pavly Hobíkové setře sedm z deseti dospělých lidí v Česku. „Nejvyšší denní tržby máme 23. prosince, kdy se (loni) přehouply přes sto milionů korun,“ řekla.

Společnost nevnímá losy jako riziko

Z dat získaných řešiteli projektu vyplývá, že tuto formu loterie využívají více ženy, ačkoliv mají k hazardním hrám negativnější postoj. „Určitě hraje roli prevence, která je ale velmi zanedbaná. Česká společnost stírací losy nebere jako riziko, často se stává, že to dávají dětem na seškrábání,“ upozornila Aigelová.

Olomoučtí vědci plánují podle svých zjištění vytvořit mapu hazardních her a nabídnout ji jako prevenci pro samosprávy.