Bude místo Klánovického lesa golfové hřiště?

Klánovice - Golfové hřiště na místo Klánovického lesa - tento projekt se už řadu měsíců snaží zastavit většina obyvatel pražských Klánovic i místní radnice. Za dva týdny by mohlo být rozhodnuto. Pražští zastupitelé budou jednat o změně územního plánu města pro tuto lokalitu. Lidé ze sdružení Za Klánovický les budou proti kácení ve čtvrtek demonstrovat před pražským magistrátem.

Šestnáct hektarů lesa potřebuje společnost Forest Golf Resort k realizaci devítijamkového hřiště. Až do loňských komunálních voleb projekt rozšíření hřiště ale úřady schvalovaly. I když se golf v Klánovicích hrál už před druhou světovou válkou, většina obyvatel teď nechce - musela ustoupit část lesa. Obě strany svádějí tvrdý boj o své zájmy.

„Investor je pro nás velice nedůvěryhodný, protože přes svou mateřskou společnost je spojen s firmou, která dluží na pohledávce hl. městu Praha 173 milionů korun,“ uvedla zastupitelka hlavního města Eva Tylová. „Zvažujeme podání žaloby a budeme dále postupovat právní cestou, protože se jedná o snahy kriminalizovat naši společnost a poškozovat její dobré jméno,“ oponuje Monika Bažantová, tisková mluvčí Forest Golf Resortu.

Kdo bitvu o les vyhraje, to se ukáže možná už za dva týdny. Zastupitelé hlavního města buď vyslyší hlas většiny klánovických obyvatel a les ochrání změnou územního plánu, nebo v této lokalitě zůstane možnost ji rekreačně využívat. Klánovická radnice má z hlasování zastupitelů obavy, především z klubu ODS. „Ten má více než polovinu zastupitelů. Zatím nemáme žádné zprávy o rozhodnutí klubu, jestli bude jednotné hlasování, zda bude závazné, nebo bude každý zastupitel mít možnost vyjádřit svůj názor,“ poznamenal místostarosta MČ Klánovice, David Dušek. „Já jsem se tam byl podívat, když o tom budu hlasovat. Ta lokalita je nádherná a myslím, že jen pro les je jí škoda,“ vyjádřil svůj názor radní a pražský zastupitel Jiří Janeček.