Bioplynová stanice přinesla Úpici jen potíže a nakonec i soud

Úpice – Bioplynová stanice v Úpici na Trutnovsku funguje už čtvrtý rok jen na třetinu výkonu. Zařízení za 56 milionů korun stojí od roku 2007. Město doufalo, že na prodeji elektrické energie zbohatne. Místo toho ale stále řeší problémy. Vinu svádí na dodavatele, ten zase na město. Vše tak nakonec skončilo u soudu, který se ale může táhnout ještě řadu let.

Bioplynová stanice měla být plně automatizovaná. Do dnešního dne ale přehrabují hromady bioodpadu zaměstnanci s vidlemi. Město tvrdí, že chyba je na straně dodavatele. „Měli jsme určité nároky na opravy, ty ale nebyly včas provedeny a v podstatě tam naběhlo penále, o které se soudíme,“ uvedl starosta Úpice Jaroslav Hůlek (ČSSD).

Společnost Esox namítá, že už reklamované nedostatky odstranila. Podle jednatele společnosti Michala Bokoče může za největší problémy neodborné zacházení obsluhy: „To zařízení po třech letech vypadá, jako kdyby bylo provozované 15 let. Do pláště objektu někdo prorazil krumpáčem díry a protáhl tam nějaké roury. Uvnitř jsou skříňky zaměstnanců, které jsou v požárně vysoce nebezpečném prostoru.“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Místostarosta: Ukazuje se, že bioplynová stanice je slepou uličkou

Kdyby se v Úpici rozhodovali dnes, stanice by podle starosty pravděpodobně nevznikla. „Vývoj je trochu dál a tyto odpady je efektivnější likvidovat například kompostováním,“ řekl ČT místostarosta Úpice Miloš Holman (VPM). Město ale postavilo bioplynovou stanici z dotací, musí proto fungovat ještě nejméně rok.