Aš bude mít nové nádraží. To staré stavbaři bourají

Stavbaři v Aši na Chebsku bourají výpravní budovu hlavního nádraží. Více než polovina objektu už je zdemolovaná. Práce potrvají do konce února. Informoval o tom mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. Investor, kterým je Správa železnic, nahradí zchátralé nádraží z roku 1971 výrazně menší a energeticky úspornější novostavbou.

Demoliční práce začaly na konci minulého roku. Stavbaři nejprve rozebrali budovu uvnitř, pár týdnů nato začali bagrem bourat obvodové zdivo. „Nyní stavební firma bourá zbývající části nádraží, práce už jsou za půlkou. Zároveň třídí uvnitř materiál, který následně odváží,“ popsal mluvčí.

Výpravní budova byla z pohledu současného drážního provozu naddimenzovaná, navíc v nevyhovujícím stavu. Místo rekonstrukce se majitel rozhodl ji zbourat a postavit nový jednopodlažní objekt s výrazně menším objemem a v energeticky úsporném standardu.

Nádraží doplní autobusový terminál

Novou přízemní budovu budou tvořit dva výškově i materiálově odlišné kvádry. Prosklená stěna odbavovací haly bude ve vstupním průčelí olemována portálem z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi. Součástí prací bude renovace zastřešení přilehlého nástupiště, které využívají vlaky jedoucí ve směru do německého Hofu.

Správa železnic ve spolupráci s Aší upraví také prostor před nádražím, kde vybuduje malý autobusový terminál v návaznosti na vlakové nástupiště. V sousedství výpravní budovy navíc vznikne 22 parkovacích míst pro veřejnost.

Stavební práce vyjdou na 68,8 milionu korun. Většinu, 61,3 milionu korun, zaplatí Správa železnic, podíl Aše je jedenáct milionů. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.