Alej roku u Velkých Opatovic má ustoupit silnici. Kácení má kritiky, ale i zastánce, argumentují bezpečností dopravy

UDÁLOSTI: Vítězi ankety hrozí kácení kvůli opravě silnice, u níž stojí (zdroj: ČT24)

Při opravě silnice u Velkých Opatovic na Blanensku má zaniknout lipová alej, která ji lemuje. A která je čerstvým vítězem internetové ankety Alej roku. Její pořadatelé uvádějí, že jejich cílem je upozornit na krásu a užitek stromů podél cest i ve volné krajině. Vznikla již petice za záchranu stoletého stromořadí, ale zároveň i petice, která zdůrazňuje potřebu rekonstruovat a rozšířit silnici, a tedy stromy vykácet. Obě mají tisíce podpisů.

Lipové stromořadí dlouhé 600 metrů vysadili u silnice z Letovic do Velkých Opatovic v roce 1920. Patří ke stromům svobody sázeným na počest vzniku Československa. Lemují silnici II/372, která ale na silnici II. třídy – tedy významnou meziokresní spojnici – příliš nevypadá. Je nekvalitní a úzká. „Na mnoha místech je vidět, že dvě protijedoucí auta nemají ani prostor k tomu, aby se vyhnula,“ poukázala velkoopatovická starostka Kateřina Gerbrichová (SNK Město lidem).

Jihomoravský kraj připravil rekonstrukci silnice, při které má zaniknout jedna polovina stromořadí, padne tedy 48 stromů. Alej však přihlásili odpůrci jejího bourání do ankety Alej roku, ve které s 585 hlasy vyhrála. „Alej jsme přihlásili do této celostátní ankety, abychom upozornili na její ohrožení. Myslíme si, že by stálo za to přehodnotit stavební projekt,“ ozřejmila přímou souvislost účasti stromořadí v anketě a plánovaného kácení Alice Hrbková, která alej nominovala.

Zastánci kácení argumentovali mimo jiné údajným špatným stavem stromů. Přírodovědec Hynek Skořepa však ujistil, že z hlediska botanického není důvod se lip zbavovat. „Ne úplně všechny stromy jsou ve skvělém zdravotním stavu, ale řada z nich je perspektivních a může tady s námi být ještě několik staletí,“ podotkl. 

Podle ředitele Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeňka Komůrky je ale na rozšíření velkoopatovické silnice – a tedy i vykácení desítek stoletých stromů – vše připraveno. Zdůraznil, že se stavba připravovala pět let. „Bylo vydáno právoplatné územní rozhodnutí, byly souhlasy všech dotčených obcí,“ shrnul. Kraj navíc získal sedmdesátimilionovou dotaci.

Stavba by tak mohla začít prakticky hned, kdyby však bylo na světě pravomocné stavební povolení. Proti němu se sešly námitky. Silničáři ujišťují, že vykácené lípy nahradí novou výsadbou. Má v ní být dokonce více stromů, než kolik půjde k zemi.