Taťána Míková: Proč je zrovna na podzim vítr na draka?

Připadá vám, že tenhle týden začalo pořádně foukat ze strnišť? Čím to je, že je na podzim vítr tak divoký? Počasí se i v této době řídí přírodními zákony, které právě větru hodně přejí.

Jestli máte kolem sebe nějakou stavbu nebo čerstvě navezený písek, možná jste tenhle týden měli pocit, že i u nás se schyluje k písečné bouři. Nad severní polární oblastí po létu, kdy slunce svítilo ve dne i v noci, začíná na podzim získávat převahu noc. Teploty tak najednou zůstávají nízko a čím dál delší dobu vydrží i pod nulou.

Kde se bere vítr?

Jenže nad severem Afriky a jihem Evropy je ještě docela teplo a Středozemní moře je vlastně právě nyní nejteplejší z celého roku. Rozdíl mezi tropickými a polárními oblastmi naší polokoule je najednou v teplotě klidně 40 °C nebo i víc. A to se samozřejmě projeví i v tlaku vzduchu, protože studený vzduch je těžší než ten teplý.

Ale vraťme se k původní otázce: kde se bere vítr? Vzniká vlastně proto, že příroda se snaží vyrovnávat rozdíly v tlaku vzduchu na různých místech zeměkoule. Čím je rozdíl větší, tím víc a usilovněji vítr fouká.

Podle počtu dětí, tatínků a dědečků s draky na posekaných polích by se mohlo zdát, že je podzim snad největrnější část roku. Ve skutečnosti ale lidé pro podzimní pouštění draků využívají spíš kombinace zesilujícího větru a faktu, že se dá venku ještě vydržet jen v lehčím oblečení. V zimě totiž u nás v Česku dosahuje vítr ještě vyšší průměrné rychlosti než na podzim. Ale zkuste si hodinku pouštět draka, když zároveň mrzne a fouká.