Hrozí silné bouřky s nárazy větru a kroupami, výjimkou je severozápad

V Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.

První silné bouřky by mohly podle meteorologů vzniknout po poledni na Šumavě, postupovat budou směrem k východu. K večeru bude energie pro tvorbu bouřek od západu postupně ubývat. Menší pravděpodobnost vzniku velmi silných bouří je na východě Česka a také v oblasti západních, středních a východních Čech. Naopak vysoký stupeň rizika platí pro jižní Čechy a oblast Českomoravské vrchoviny, později i pro západní část Moravy, kde meteorologové očekávají i tvorbu supercel.

„Nebezpečné bouřky se v pátek ale nevyskytnou v celé oblasti výstrahy. Ty velmi silné jen na malém území a budou lokální. Přesná lokalizace je ale nemožná,“ upozornili na Twitteru.

Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Supercelární bouře s kroupami

„Supercelární bouře budou doprovázeny zejména silnými nárazy větru o rychlosti padesát až devadesát kilometrů v hodině, kroupami přes dva centimetry v průměru a přívalovými srážkami kolem třiceti milimetrů,“ varuje ČHMÚ. Na pomezí Čech a Moravy může během krátké doby napršet kolem čtyřiceti litrů vody na metr čtvereční.

Přes očekávané bouřky zůstává pro celé Česko nadále v platnosti výstraha před vznikem požárů. Největší riziko je v severozápadní polovině Čech, na Vysočině, v Jihomoravském a Olomouckém kraji a na východě Jihočeského a Pardubického kraje.

Vysoké nebezpečí požárů
Zdroj: ČHMÚ

Večer očekávají meteorologové na západě Čech ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C, v tisíci metrech na horách kolem osmnácti. Slabý proměnlivý, přes den většinou mírný jižní až jihozápadní vítr dva až šest metrů za sekundu se bude v Čechách měnit na severozápadní až západní.