Pro většinu Česka platí výstraha před povodněmi, v Karlovarském kraji už některé lidi evakuovali

Silný vítr a sníh s deštěm v Česku přinášejí problémy. Kvůli množství tajícího sněhu a rostoucí hladině toků vyhlásili meteorologové pro většinu území vyšší výstrahu před povodněmi. V Karlovarském kraji už byl večer vyhlášen třetí stupeň poplachu integrovaného záchranného systému a byla svolána krajská povodňová komise. V regionu už hasiči museli evakuovat zhruba dvě desítky lidí. Tisíce domácností jsou pak stále bez elektřiny.

Kombinace deště a tání sněhu zvedla hladiny některých řek a potoků. Po celém Česku platí druhý stupeň povodňové pohotovosti, v platnosti je zatím do odvolání, vyplývá z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na některých tocích už byl vyhlášen druhý povodňový stupeň. Týká se to například Vltavy u Českého Krumlova, Svatavy u Kraslic na Karlovarsku nebo řeky Bíliny v Trmicích v Ústeckém kraji.

Problémy způsobuje voda převážně na Karlovarsku. V regionu proto vyhlásili třetí stupeň poplachu integrovaného záchranného systému. Hlášené zaplavování sklepů, domů či garáží mají hasiči z okolí Ostrova, Nejdku, Mírové, Staré Role či Mezirolí. Od pátku monitorují především tok Bystřice, dopoledne převezli pohotovostní zásobu pytlů s pískem k hasičům do Ostrova.

V nejzápadnějším kraji Česka zasedla také povodňová komise kraje. „Na vodních tocích v kraji stále stoupají hladiny i průtoky. V Mírové již bylo nutné evakuovat devět osob, v Luhu u Svatavy deset osob. Podle předpovědí a odhadu vývoje bude vody přibývat celou noc,“ doplnil mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Stav vody v Chodovském potoce v obci Mírová ohrožoval i po půlnoci tři rodinné domy. Podle informací ČT ale evakuace nezbytně nutná nebyla. „Hasiči ji pouze doporučili, nicméně vzhledem k tomu, že nikdo nebyl přímo ohrožen na životě, lidé mohli zůstat ve svých domovech,“ připojil z místa redaktor ČT Václav Matoušek.

Hasiči se snaží vodu odčerpat z okolí domu, ale odčerpávají ji i z vnitřních prostor.

Ve zbytku Karlovarského kraje je situace obdobná, doplnil krajský mluvčí hasičů Kasal. Rozvodňují se hlavně menší lokální toky.

Redaktor ČT Václav Matoušek o stavu toků v Karlovarském kraji (zdroj: ČT24)

ČHMÚ: Štědrý den bude provázet vítr

Pro jihozápad a střed republiky bylo vydáno také varování před silným větrem, zatím s platností do půlnoci na pondělí.

Současné větrné počasí tak podle meteorologů z ČHMÚ vydrží. „Větrné počasí bude pokračovat i na Štědrý den, kdy se v Čechách s výjimkou severu a severovýchodu, na Českomoravské vrchovině a Znojemsku vyskytnou nárazy západního větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině,“ uvádí ČHMÚ. Silnější vítr očekávají meteorologové také po oba vánoční svátky, výjimkou by měl být jihovýchod Česka.

Počasí zkomplikovalo během sobotního večera také dopravu na dálnici D1 na Vysočině ve směru na Brno. Od sedmdesátého kilometru zablokovaly provoz kamiony, které uvázly ve stoupání. V kolonách tak zůstaly stovky řidičů.

Na severozápadě a v Kraji Vysočina přitom varují meteorologové před vysokou novou sněhovou pokrývkou, ta by měla padat do nedělních šesti hodin ráno.

Varování meteorologů před novým sněhem se týká Krušných hor, severu a východu Čech i celé Moravy a Slezska. V nížinách a středních polohách může za 24 hodin napadnout až patnáct centimetrů sněhu, na Českomoravské vrchovině až 25 centimetrů. Těžký a mokrý sníh bude lámat stromy a může způsobit komplikace v dopravě a energetice, upozorňují meteorologové.

Sobotní sněžení bylo nejvydatnější na hraničním hřebeni Šumavy, kde za 24 hodin připadlo až kolem čtyřiceti centimetrů nového sněhu, oznámil ČHMÚ na Facebooku zhruba hodinu před polednem. Intenzivně ale sněžilo i jinde v Česku. Na hřebenech Krušných hor napadlo podle meteorologů nejčastěji dvacet až třicet centimetrů a mezi patnácti až dvaceti centimetry nového sněhu hlásí i vyšší polohy na Vysočině. „Jinde na horách připadlo nejčastěji mezi třemi a deseti centimetry nového sněhu,“ uvedl ČHMÚ.

Až extrémně silné sněžení zaznamenali meteorologové v sobotu odpoledne v části Českomoravské vrchoviny a na východě Jihočeského kraje. Za hodinu tam napadlo kolem pěti centimetrů.

Výpadky elektřiny přetrvávají

Na řadě míst po Česku pak trvají potíže s elektřinou. ČEZ měl k 20:00 celkem 72 poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí, informovala mluvčí společnosti Soňa Holingerová. V Ústeckém kraji je bez dodávek proudu 8,2 tisíce domácností, zejména na Děčínsku a v okrese Ústí nad Labem, ve Středočeském kraji je to sedm tisíc odběrných míst a na Vysočině 6,7 tisíce.

V Pardubickém kraji je bez elektřiny patnáct set domácností a v Plzeňském kraji třináct set, v ostatních krajích jsou to stovky odběrných míst nebo jsou už bez poruch, řekla Holingerová. Společnost má v terénu zvýšené množství čet, povolala i lidi, kteří měli volno. „Zasahujeme od čtvrtka, od té doby měly naše poruchové čety na dva tisíce zásahů,“ pokračovala mluvčí.

„Někde se podařilo dodávky obnovit, jinde dojde k další poruše. Práci ztěžuje těžký mokrý sníh, pracovat se bude i přes noc, jen do lesních úseků se budou vracet až s rozbřeskem, v noci by to bylo nebezpečné," řekla Holingerová. V Libereckém kraji je hlášeno sedm poruch a šestnáct set odběratelů bez elektřiny hlavně na Českolipsku.

Mluvčí EG.D Lubomír Budný uvedl, že k sobotní 18:00 evidují šestadvacet poruch na vedení vysokého napětí a 4605 odběrných míst bez dodávek elektrické energie. V jižních Čechách měla EG.D třináct poruch na vedení vysokého napětí a zhruba tisíc odběrných míst bez dodávek elektřiny. Na Vysočině bylo při šesti poruchách na vedení vysokého napětí bez elektrické energie téměř 2,3 tisíce odběrných míst, nejvíc v okolí Pelhřimova. Na jižní a východní Moravě se omezení týká asi třinácti set odběratelů, pět set je v Brně.