Moskvu čekají protesty. A moc ukáže, že si s ní nikdo nemá hrát, očekává diplomat Votápek

Události, komentáře: Kobza a Votápek komentují ruské protesty (zdroj: ČT24)

Při neohlášeném protestu kvůli komunálním volbám v Moskvě ruské bezpečnostní složky opakovaně zatýkaly stovky demonstrantů a opozice svolává další protest na tuto sobotu. Podle někdejšího českého konzula v Moskvě Vladimíra Votápka to sice svědčí o aktivizaci liberálních metropolitních kruhů, od vládní moci se dá ale očekávat stejně rázný postup jako dosud.

„Pro autoritativní režim jsou každé volby těžkou zkouškou. Kreml, ústřední moc, se zjevně na příkladu Moskvy rozhodl demonstrovat, že nehodlá připustit nějaká volební překvapení nejen v Moskvě, ale ani v celém Rusku,“ komentoval Votápek brutální zásah ruské policie proti účastníkům nepovolené demonstrace na konci července, proti jejímuž rozprášení se ohradila i evropská diplomacie.  

Tisícovky demonstrujících se tehdy sešly před moskevskou radnicí, aby vyjádřily nevoli s dosavadním průběhem předvolebních příprav. Komunální volby se v ruské metropoli uskuteční 8. září. Půjde v nich o 45 míst v moskevském sněmu, avšak volební komise předem vyloučila kandidaturu patnácti opozičních kandidátů.

Kvůli nepovolenému červencovému protestu policisté zatkli přes třináct set lidí. První srpnovou sobotu se přesto konala další demonstrace – a na policii skončilo osm set jejích účastníků.

Kobza o ohlášené demonstraci: Nestane se nic dramatického

„Moskevská kavárna nabrala v posledních týdnech dech, přesto je velmi slabá a myslím si, že i v Moskvě samotné kandidáti oficiální moci zvítězí, aniž by muselo docházet k nějakým masovým falzifikacím. Nemyslím, že by byl současný ruský režim v nějakém akutním existenčním ohrožení,“ soudí Votápek.

Obdobně hovoří i člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD), který upozorňuje na to, že většina Rusů tvrdý postup policie podporuje. „To odporuje myšlence, že by mohlo dojít k nějakému vážnému ohrožení režimu, pakliže má takovouto podporu.“

Od demonstrace svolané na nadcházející sobotu proto příliš neočekává. „Nepředpokládám, že se stane něco dramatického. Jde o to, jestli je ohlášená, nějakým způsobem povolená, jestli bude probíhat v oblasti, kde se smí shromažďovat, a jak se budou chovat demonstranti.“

Votápek predikuje násilnou reakci moci

O relativně silné podpoře Putinovy správy Ruska hovoří i diplomat Votápek. Na rozdíl od Kobzy ovšem předpokládá, že během očekávané demonstrace bude chtít režim represivním přístupem znovu ukázat svou převahu.

„Očekávám poměrně jednoznačnou a násilnou reakci oficiální moci, právě proto, aby ukázala nejen moskevským voličům a moskevské kavárně, ale i případným opozičníkům z jiných měst a regionů Ruska, že si nemají s oficiální mocí příliš zahrávat,“ řekl v Událostech, komentářích.