Slovenská veřejnoprávní média podle kritiků přehlížela intimní rozhovory mezi Dankem a Zsuzsovou

V minulém týdnu to bylo jedno z hlavních témat většiny slovenských médií: zveřejněná osobní komunikace mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem a Alenou Zsuzsovou obžalovanou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mnohem úsporněji o tématu informovala veřejnoprávní televize a rozhlas (RTVS). Podle některých komentátorů navíc veřejnoprávní média informují o Dankovi dlouhodobě nevyváženě – a to převážně pozitivně. Z RTVS kvůli tomu ve čtvrtek odešli dva novináři.

Zveřejněné nahrávky intimních rozhovorů mezi Zsuzsovou a Dankem dominovaly v úterý a ve středu slovenským médiím. V RTVS se ale zpráva objevila pouze krátce a na rozdíl od jiných médií byla komunikace označovaná jako „údajná“. Toho si v kritických titulcích všimla některá jiná média.

RTVS se kritice brání s tím, že televize i rozhlas se tématu věnovaly, jen nezveřejňovaly intimní detaily rozhovoru. Ty se totiž podle vedení RTVS nijak netýkaly výkonu veřejné moci. S tím nesouhlasí Dušan Mikušovič z Denníku N. „Bavíme se o obvinění z vraždy. Existuje tu nějaký předpoklad, že Danko by mohl být touto nahrávkou vydíratelný,“ řekl pro ČT.

Další výpovědi v RTVS

S odůvodněním se neztotožnil ani redaktor a moderátor RTVS Michal Katuška. „Odůvodnění vedení bylo, že jde o bulvár. A to je něco, co považuji za absolutní nedodržení zákonných povinností, které jako veřejní vysílatelé máme,“ řekl ČT Katuška. Kvůli nesouhlasu s vedením se rozhodl z veřejnoprávního média odejít.

Z rozhlasu přitom odchází i redaktor Erik Potocký. Ten sice podal výpověď už 15. ledna, ale jak uvedl pro server Omediach.com, odchází právě kvůli podobným událostem a celkové atmosféře v RTVS.

V posledních letech jde už o několikátou vlnu výpovědí novinářů z veřejnoprávního média. Nejvíc, celkem dvanáct, jich odešlo v květnu 2018.

Peníze od Sorose

Podle několika slovenských médií zpochybňoval šéf zpravodajství RTVS Vahram Chuguryan před redaktory členy projektu Kočnerova knihovna, kteří stáli za zveřejněním nahrávek. Projekt spustila mezinárodní organizace investigativních novinářů s cílem poskytnout slovenským žurnalistům informace, které zjistila policie při vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

„Zpochybňoval (Chuguryan - pozn. red.) mezinárodní organizaci investigativních novinářů přes to, jak je financovaná. Mluvil o tom, že peníze na tuto organizaci posílá i organizace George Sorose. Tam už se dostáváme do role jemných konspiračních teorií,“ řekl Dušan Mikušovič.

Vedení RTVS to ale v reakci pro ČT odmítlo. „Na poradě jen upozornil na fakt, že je potřeba ověřovat zdroje, ze kterých se při přípravě zpravodajských příspěvků a reportáží čerpá,“ uvádí mluvčí RTVS Erika Rusnáková.

Ohleduplný přístup RTVS

V souvislosti s předsedou slovenského parlamentu ale nečelí veřejnoprávní rozhlas a televize kritice poprvé. „Pozorujeme citlivější přístup k jakýmkoli aktivitám, které se týkají ať už přímo Andreje Danka nebo samotné Slovenské národní strany,“ řekl k tomu Michal Katuška

Server Omediach.com například uvedl, že v rozhlase dlouhodobě přistupují k Dankovi „velmi ohleduplně“. Rozhlas podle serveru minimalizuje zprávy, které by předsedu slovenské národní rady mohly poškodit. Jeho předvolebním tématům naopak dávají exkluzivní prostor.

I takovou kritiku ale RTVS odmítá. „V rozhlasovém éteru zazněly všechny v minulosti kritické i jiné informace. Rozhlasové zpravodajství pokrývá události spojené s Andrejem Dankem v souvislosti s výkonem jeho funkce a je tedy pochopitelné, že se v éteru objeví, když se jako druhý nejvyšší ústavní činitel vyjadřuje pro média,“ napsala ČT mluvčí Rusnáková.