V Humpolci sledují zápas Jana Zrzavého se sebou samým

Kdybych já byl krásný jako Dionysos. Tento povzdech posloužil galerii 8smička v Humpolci k názvu výstavy věnované Janu Zrzavému. Záměrem kurátorů nebylo postihnout rozsáhlé dílo tohoto malíře, ale ve skicách, kresbách a obrazech přiblížit jeho osobní vývoj. V podtitulu výstavy s ním nabízí setkání.

Jan Zrzavý je autorem často reprodukovaných jihočeských a vysočinských krajin, ilustroval Erbenovu Kytici i Máchův Máj, vytvořil scénografii pro opery Libuše a Čertova stěna v Národním divadle. Stal se klasikem, přestože žádnou uměleckou školu nevystudoval.

Výstava v Humpolci se snaží zachytit malířovu osobní cestu. Galerie o něm mluví jako o samotáři uprostřed davu obdivovatelů, který si v sobě nesl od dětství osten jinakosti. „Žil sám, často v určitém samotářském zátiší. Někdy jako mnich, někdy jako poustevník. Celou jeho tvorbu protíná linka autoportrétů,“ podotýká kurátor Miloš Doležal.

V Humpoci vystavují díla Jana Zrazavého (zdroj: ČT24)

Ve značně konzervativním středoevropském prostředí bylo pro malíře těžké žít jako gay. „Vyrůstal ještě za rakousko-uherského mocnářství, kde se těžko můžete přiznat k sexuální orientaci. Navíc má zmatek i ve svém duchovním hledání,“ doplnil Doležal.

Dialog napříč časem

Zrzavý je rodákem z Vysočiny, narodil se v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku, dá se označit za bytostně českého malíře, životem ve Francii i Itálii byl ale propojen s evropskou kulturou. V Humpolci mimo jiné vystavují po dlouhé době jedno z jeho raných děl. „Obraz s názvem Diana z roku 1913 je ze soukromé sbírky a nebyl zhruba padesát let k vidění na veřejnosti,“ upřesnil kurátor Martin Herold.

Kurátoři výstavu doplnili díly necelých dvou desítek tuzemských i zahraničních výtvarníků, s nimiž malíř vede dialog napříč časem. „Zveme nejen ty, kteří tvořili se Zrzavým spřízněné dobové kruhy, ale i současné tvůrce, kteří jsou Zrzavého tvorbou ovlivněni, pracují na podobných tématech a kladou si podobně palčivé otázky,“ doplnili kurátoři.

Malování je vášeň, nejsilnější a nepřemožitelná, říkal Zrzavý. Přesvědčit se o jeho slovech mohou návštěvníci humpolecké výstavy do konce září.