Rekonstrukce památek se v roce 2021 nejlépe povedly v Praze a Klášterci nad Ohří

Památkami roku 2021 se staly barokní městský dům v Praze a pavilon bývalé střelnice Lázní Evženie v Klášterci nad Ohří. Ocenění jim patří za zdařilou rekonstrukci s respektováním památkové hodnoty. Ceny uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Ocenění hledá nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Ceny jsou rozděleny do dvou kategorií podle hodnoty rekonstrukce.

Barokní dům pro volný čas dětí a mládeže

V kategorii, kde hodnota obnovy překročila dva miliony korun (bez DPH), zvítězil barokní dům v Truhlářské ulici v Praze 1. Sídlí v něm středisko volného času Jednička pro děti a mládež.

Součástí kompletní obnovy, započaté v roce 2019, bylo restaurování klenutých gotických sklepů, které budou sloužit jako výstavní sál nebo prostor pro hudební či divadelní produkci. V domě jsou učebny a z původní modlitebny v prvním patře vznikl víceúčelový sál.

„Během restaurátorských průzkumů byly kromě klasicistní malířské výzdoby bývalé modlitebny v objektu nalezeny barokní výmalby i v dalších místnostech a dva obrazy na uliční fasádě domu, které byly zdokumentovány, restaurátorsky zajištěny a zakryty,“ uvedlo sdružení.

Klášterec nad Ohří: Restaurace s tradicí

Kategorii, kde hodnota opravy nepřesáhla dva miliony korun (bez DPH), ovládl lázeňský pavilon v Klášterci nad Ohří. V současnosti ho využívá restaurace Peřeje. Budova stojí od roku 1878. Nejprve sloužila ostrostřeleckému spolku.

„Po objevení minerálních pramenů a vzniku lázeňského areálu zde na přelomu 19. a 20. století již byla restaurace Střelnice. František Fieber, cukrovarník z Ústí nad Labem, který se stal roku 1896 majitelem pramene, dosud bezejmenný pramen pojmenoval po své manželce Eugenii,“ připomíná sdružení.

Motivace pro majitele historických objektů

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska spojuje 196 členských měst, obcí a městských částí. Soustředí se na uchování a ochranu kulturního dědictví. Ocenění má sloužit větší motivaci majitelů historických objektů k jejich ochraně. Do soutěže se mohou hlásit i majitelé objektů, které kulturní památkou nejsou. 

První ceny byly udělené za rok 2013. Loni v kategorii do dvou milionů korun zvítězila bašta u evangelického kostela v Čáslavi. V kategorii, kde obnova přesáhla dva miliony korun, zvítězil letohrádek Portz u Mikulova za obnovu cihlového mostu.