Podzimní ČT art přinese divadlo o Kubišové, portréty kameramanů i operní „export“

ČT art představuje podzimní program (zdroj: ČT24)

ČT art představil podzimní program. Tradičně ho otevře Týdnem dárků. Podzimní Art nabídne divadelní recitál Marta o Martě Kubišové, premiérový dokumentární cyklus o kameramanských osobnostech Vidět filmem nebo záznamy oper nejslavnějších tuzemských skladatelů ze světových scén.

Týden dárků, jímž ČT art oslaví s diváky na podzim své narozeniny, začíná 1. září. Druhý zářijový den například odvysílá divadelní recitál Marta z Letní scény Musea Kampa s Hanou Holišovou v titulní roli, která za ztvárnění Marty Kubišové získala muzikálovou Cenu Thálie. „Marta Kubišová zdůrazňovala, že nechce, abychom z ní dělali v představení hrdinku,“ podotkla k nastudování Holišová.

V programu slavnostního týdne jsou také připraveny portrétní dokumenty uznávaných umělců – Helen Mirrenové, Vincenta van Gogha, Paula Gauguina nebo Jaromíra Šofra, koncerty Anny K. a Michaela Kocába či snímek Larse von Triera Prolomit vlny.

Dokumenty o kameramanech, designu i portréty osobností

Na podzim chystá ČT art několik premiérových dokumentů. Série Vidět filmem přinese pohled na tuzemskou kinematografii skrze výpovědi uznávaných českých kameramanů, jako jsou Jan Malíř, Jaroslav Brabec či Vladimír Smutný. Ikony českého designu odvypráví příběh charakteristického designu hraček, dopravních prostředků nebo nábytku. Cyklus Zemský ráj to na poslech poskytne antropologický pohled na kontext vzniku největších hudebních hitů tuzemské historie.

Dokumentární tvorba ČT art se tento podzim zaměří také na životy a díla českých malířů Zdenky Braunerové a Jakuba Schikanedera, skladatelů Petra Ebena, Jiřího Bulise, Petra Hapky a textaře Michala Horáčka a všestranného hudebníka Ondřeje Havelky.

Z cyklu Ikony českého designu
Zdroj: ČT/Pavla Černá

České opery na světových scénách

Novinkou je i projekt České vývozní zlato. „Potvrdí známý fakt, že jestli se můžeme ve světě něčím opravdu chlubit, pak je to naše hudba. Nakoupili jsme několik operních inscenací českých autorů na světových pódiích a troufám si tvrdit, že taková Prodaná nevěsta zpívaná německy a anglicky – a zejména ta druhá z newyorské Metropolitní opery, odehrávající se nikoliv na českém venkově, ale na Long Islandu – dozajista prověří toleranci konzervativní části našeho publika,“ podotkl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Další řadou se na obrazovky vrací hudební pořad Doupě či průvodce po architektuře Šumné stopy.

Česká televize v září také vyhlásí soutěž pro mladé výtvarníky. Do výzvy se mohou přihlásit umělci od osmnácti do 33 let. Z fotografií jejich děl odborná porota vybere ta, která pak ČT natočí do několikavteřinových jinglů. Ty se stanou součástí vysílání ČT art.