Národní galerie „si koleduje“ o nového ředitele. Výběr začne po Velikonocích

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po Velikonocích vypíše mezinárodní konkurz na ředitele Národní galerie Praha. Zároveň také osloví několik vybraných osobností. Přední tuzemská galerijní instituce má po loňském odvolání Jiřího Fajta dočasnou ředitelku. Nové vedení by Zaorálek chtěl na základě konkurzu znát přibližně v říjnu.

Zájemci o ředitelský post se budou moci na inzerát hlásit od 15. dubna do 15. června. „Budeme se držet původního harmonogramu, který jsme si vytyčili pro výběr nového ředitele. Nevidím tak silné důvody pro to odkládat původní plán,“ prohlásil Zaorálek. 

Ani současná omezení kvůli pandemii nemoci COVID-19 podle něj výběrovému řízení nebrání. „Žijeme v nejisté době, a když budu spoléhat na to, až se všechno vrátí k normálu, tak se také nemusíme dočkat. Snažím se spíše to brát tak, že se leccos udělat dá. Přecházíme na jiné způsoby komunikace, rada Národní galerie také jednala formou videokonference, stejně tak může zasedat i výběrové řízení,“ nepochybuje ministr.

Šéf může být jen jeden

Uvedl, že v konkurzu se bude hledat jeden generální ředitel. V minulých měsících se totiž uvažovalo i o variantě, že by galerii mohli vést společně ekonomický ředitel a odborník na výtvarné umění.

Kritéria výběrového řízení pro ministerstvo připravovala Garanční rada Národní galerie, jíž předsedá architekt Josef Pleskot a kterou loni v září Zaorálek po svém nástupu do čela resortu zřídil. Pleskot má předsedat i výběrové komisi.

A odvolám…

Vypsání konkurzu Zaorálek oznámil rok poté, co jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD) odvolal tehdejšího ředitele galerie Jiřího Fajta. Spolu s ním zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba dva šéfy Staněk odvolal s odkazem na hospodářská pochybení loni na Zelený čtvrtek, letos připadá tento den na 9. dubna.

Staněk před rokem vedením NGP dočasně pověřil ekonoma Ivana Morávka a vypsal výběrová řízení na nové ředitele obou institucí. Zaorálek je po svém nástupu (v srpnu 2019) na ministerstvo zrušil. V případě NGP odvolal Morávka a řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, aby provedla analýzu instituce a připravila ji na nové vedení. I Nedoma se pustila do personálních změn, spolupráci ukončila s kurátorem speciálních projektů Adamem Budakem kvůli extrémním výdajům a zkresleným informacím v životopise.