Na plzeňské Finále se chystá Alfons Mucha, Herec i slovenská Sviňa

Festival Finále Plzeň uvede filmy z Česka, Slovenska i Německa (zdroj: ČT24)

Pod dohledem Zlatého ledňáčka, který ocení nejlepší filmy, se v Plzni představuje výběr z nejnovější české filmové i televizní tvorby. 25. září v západočeské metropoli totiž začíná pětidenní festival Finále. Vedle premiér a předpremiér tuzemských hraných a dokumentárních počinů se věnuje také současné slovenské a německé kinematografii.

Třiatřicátý ročník zahájí snímek Svět podle Muchy. Režisér Roman Vávra ve stylizovaném dokumentu přibližuje život a tvorbu malíře a grafika Alfonse Muchy. Není jediným novým tuzemským dokumentárním filmem na Finále.

Významné osobnosti představí také Karel, tedy vhled Olgy Malířové Špátové do posledního roku Karla Gotta, a Neobyčejný život Josefa Spejbla. O slavném loutkoherci natáčela Adéla Jandec Sirotková. Promítat se bude také nejnovější počin Apoleny Rychlíkové Češi jsou výborní houbaři, v němž klimatickou změnu komentují mimozemští odborníci. 

Celovečerní hranou tvorbu zastoupí prvotina Tomáše Polenského Smečka o šikaně v hokejovém prostředí a poetická vesnická tragikomedie Tichý společník v režii Pavla Göbla. Festivaloví návštěvníci také dříve než televizní diváci uvidí minsérii Petera Bebjaka Herec, dramatický příběh z padesátých let, a první díl seriálu Zločiny Velké Prahy, který se vrací až do dob první republiky.

Zločiny Velké Prahy
Zdroj: Finále Plzeň

Slováci, Němci a studenti

Finále Plzeň se sice zaměřuje především na tuzemskou tvorbu, přináší ale i přehled o zahraničních titulech. Letos se zaměří na slovenskou produkci. Uvede třeba mysteriózní thriller Trhlina, politické drama Sviňa nebo v nářečí vyprávěný příběh o dvou východoslovenských outsiderech Loli parádička. Německé kino pak nabídne různé pohledy na „Východ“ a „Západ“ třicet let po pádu železné opony a znovusjednocení Německa. 

Prostor ve svém programu věnuje přehlídka také krátkým filmům. „Jejich popularita a hlavně ocenění, která sbírají v zahraničí, nás přivedly na myšlenku připravit speciální blok profesionálních krátkých filmů. Vybrali jsme snímky Jiří, pes uprchlík s Jenovéfou Bokovou a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích, Perla režiséra Jana Kouřila a Figurant režiséra Jana Vejnara s francouzským hercem Denisem Lavantem,“ upřesnil programový ředitel Peter Badač. Svou sekci na Finále má i pásmo studentských filmů, uvedena bude mimo jiné studentským Oscarem vyznamenaná Dcera.

Třiatřicátý ročník Finále se koná navzdory pandemii covidu-19, která už festival odsunula z původního termínu na podzim. Návštěvníci i pořadatelé musí počítat s nutnými omezeními, jako je nošení roušek a používání dezinfekce nebo snížená kapacita kinosálů. Vstupenky je možné koupit jen po registraci.

Zrušen musel být nedlouho před zahájením plánovaný doprovodný program ve spolupráci s Plzeňským festivalem vína a Světem knihy Plzeň.