K pravdě nejsou třeba fakta. Slovenský film Sviňa upomíná na vraždu Jána Kuciaka

Propojení politiky a mafie skončilo vraždou novináře a jeho partnerky. Skutečný případ, jímž žije poslední dva roky Slovensko, proměnila ve fiktivní příběh nejprve kniha a následně i film. V Bratislavě měl 5. února premiéru snímek Sviňa podle stejnojmenného románu Arpáda Soltésze, který je zároveň šéfem Investigativního centra Jána Kuciaka. Česká premiéra je plánována na 20. února.

„Umění možná nemá moc změnit svět, ale máme stále svobodu vysmát se lidské hlouposti,“ vysvětluje důvod vzniku filmu Mariana Čengel Solčanská. Pod režií a scénářem je podepsána spolu s producentem Rudolfem Biermanem.

Ten dodává: „Sviňa je film, jehož cílem není soudit či odhalovat utajované skutečnosti, ale přinést dobrý divácký zážitek. Napínavý akční film, v němž uvidíte skvělé herecké výkony a výborné, drsné dialogy inspirované životem.“ Kladných i záporných rolí se zhostili známí slovenští herci jako Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban či Gabriela Marcinková.

Zatímco pro Biermana je Sviňa režijním a scenáristickým debutem, Solčanská už natočila a napsala mimo jiné thriller Únos, který nápadně připomíná události mečiarovské éry. I proto ji producent Bierman oslovil. Sviňa rozkrývá mafii bílých límečků a zneužívání moci, propojení soudců, policie, politiky, násilí a zneužití dívek.

Podobnost čistě náhodná, ale…

Velkou pozornost na Slovensku vzbudila už literární předloha od Arpáda Soltésze. „Začal jsem knihu psát v létě po zavraždění Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Když Marián Kočner běhal na svobodě, šikanoval moje kolegy a všichni v branži jsme byli přesvědčeni, že tuto vraždu nikdy nevyšetří a nikoho za ni nepotrestají. Tehdy jsem si řekl, že jako novinář musím předkládat lidem fakta, ale jako spisovatel můžu napsat román, který nebude obsahovat ani jediný fakt, ale zároveň poví lidem pravdu o tom, co se v zemi děje,“ prozradil o vzniku knihy.

Příběh je fiktivní, smyslem podle tvůrců nebylo ukazovat na konkrétní lidi, ale mluvit o mechanismu moci, kdy „sviním“ jde o koryta. Nicméně i hlášení na začátku filmu upozorňuje, že podobnost s reálnými postavami, místy i situacemi je jen náhodná, souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka nelze opominout.

Autor románu Arpád Soltész: Film přináší katarzi i dává naději (zdroj: ČT24)

Autor knihy: Je dobré ukázat lidem, v čem žijí

Soltész se domnívá, že je vhodný čas na umělecké zpracování případu, přestože kauza je stále živá a soudy dosud neskončily. „Právě v současné společenské situaci, kdy nás nečekají volby, ale prakticky referendum, které bude opravdu civilizačního charakteru – zda budeme patřit na Východ, nebo na Západ –, je dobré ukázat lidem, v jaké zemi žijí, v čem fungují. A film to dovede udělat bez toho, aby komplikovaně mudroval, dokáže ukázat pravdu a dát nějakou emoci,“ nepochybuje.

Filmové zpracování podle něho v tomto smyslu jeho knihu ještě povýšilo. „Mariana vzala můj román, který je velmi syrový, drsný, vyvolává silné emoce jako hněv a zuřivost i akutní nauzeu, a udělala z něho něco o level vyššího. Je v tom velmi hluboký smutek. Myslím si, že to opravdu přináší jistou míru katarze a zároveň to dává i naději,“ shrnuje Soltész.