Křišťálový glóbus dostal bulharský příběh o přehlížení seniorů, cenu má i české Brutální vedro

Hlavní cenu filmového festivalu v Karlových Varech, Křišťálový glóbus, si odváží bulharský režisér Stefan Komandarev. Porotu přesvědčil dramatem Blažiny lekce, které označil za diagnózu bulharské společnosti, v níž senioři ztratili důstojnost. Představitelka hlavní role Eli Skorčeva navíc obdržela cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Z českých zástupců v soutěžních sekcích uspěl celovečerní režijní debut Alberta Hospodářského Brutální vedro.

„Chtěli udělat něco jako diagnózu naší země – co se děje v Bulharsku? Probírali jsme se spoluscenáristou Simeonem Vencislavovem, že natočit film o této generaci by bylo důležité. Dnešní staří lidé si zaslouží, abychom trochu více věnovali pozornost tomu, co se s nimi dnes v Bulharsku děje. Za nějaký čas budeme my další stará generace a každý z nás chce mít v posledních letech svého života důstojnost, kterou generace dnešních seniorů v Bulharsku ztratila,“ uvedl ke svému snímku v rozhovoru pro ČT24 režisér Stefan Komandarev.

Hlavní hrdinku Blagu, kterou podvodníci připraví o úspory našetřené na manželův hrob, ztvárnila někdejší hvězda bulharského filmu Eli Skorčeva. Role v Blažiných lekcích je jejím návratem před kameru po více než třiceti letech.

Za mužský herecký výkon byl oceněn švédský herec Herbert Nordrum ve snímku Hypnóza, který ironizuje nabádání současné společnosti, aby člověk byl sám sebou, i když jeho chování zároveň koriguje.

Cenu za režii si zasloužil íránský filmař Babak Jalali. V černobíle natočené posmutnělé komedii Fremont sleduje afghánskou imigrantku usazenou v Americe. Uděleno bylo také zvláštní uznání pro drama Tanec na okraji sopky odehrávající se na pozadí exploze, k níž před třemi lety došlo v bejrútském přístavu, a zvláštní uznání poroty pro Prázdné sítě, dramatický příběh o právu na lásku ze současného Íránu.

Záznam: Slavnostní zakončení festivalu (zdroj: ČT24)

Zvláštní uznání pro české Brutální vedro

Vítězem soutěžní sekce Proxima, vyhledávající talenty i upozorňující na nové směry zavedených filmařů, se stalo jihokorejské Početí. Režisérka Ji-young Yoo vystavila ústřední partnerský pár svého filmu dilematu spojenému s neplánovaným těhotenstvím.

Zvláštní uznání poroty si zasloužila indicko-nepálská mystická odysea o truchlení. Jmenuje se Guras, stejně jako devítiletá hlavní hrdinka hledající svého ztraceného psa. Zvláštní uznání pak znamená úspěch pro debutujícího českého režiséra Alberta Hospodářského Brutální vedro. Katastrofická situace, kdy planetu ohrožuje rozžhavený úlomek Slunce, se mu stala kulisou pro smíření jednoho mladíka. Snímek vznikl v koprodukci České televize.

Wrightová a McGregor se možná vrátí ve znělce

Herečky Daniela Kolářová a Robin Wrightová z rukou Jiřího Bartošky převzaly při závěrečném ceremoniálu Cenu prezidenta festivalu. „Mít takovou práci a milovat ji to je moc vzácná věc,“ řekla při přebírání sošky Wrightová a poděkovala festivalu, že přispívá k podpoře filmu, který podporu podle ní zvláště po koronvirové pandemii potřebuje. 

Kolářová v děkovné řeči zmínila normalizaci Československa. „V těch příšerných poměrech jsem měla neuvěřitelné profesní štěstí,“ uvedla. A na závěr dodala: „Přeju české kinematografii hodně talentovaných tvůrců.“

Ocenění obdržela v první polovině letošního ročníku také švédská herečka a producentka, držitelka Oscara Alicia Vikanderová, a skotský herec Ewan McGregor. Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii byl oceněn herec Russell Crowe

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška prozradil, že Wrightová a McGregor projevili zájem zahrát si ve festivalové znělce příštího ročníku. McGregor dokonce už má námět na scénář. Jisté už je, že z restaurovaných snímků bude mít příští rok ve Varech premiéru drama Obžalovaný od dvojice Kadár a Klos.