Kdo Slovákům ukradl stát? Dokumentaristce Zuzaně Piussi není odpověď ukradená

Slovenský dokument Ukradený stát mluví o prorůstání státu a mafie (zdroj: ČT24)

Jako zřízení, v němž vyhrává mafie s oligarchy na úkor státu, popisuje Slovensko nejnovější dokument Zuzany Piussi. Výrazná filmařka se českým i slovenským společensko-politickým tématům věnuje opakovaně. Snímek Ukradený stát promítají už od října slovenská kina, česká se připojí 7. listopadu.

Piussi se původně chtěla ohlédnout za korupční kauzou Gorila, která před lety vyvolala na Slovensku velké protesty (a kterou před nedávnem opět připomnělo zveřejnění tehdejších odposlechů). Po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, kdy lidé vyšli do ulic znovu, bylo ale jasné, že se téma chystaného filmu změní. „Začali jsme mapovat, co vlastně smrt Jána Kuciaka zapříčinilo. Tedy rozklad státu,“ vysvětlila Piussi.

Jak vyrobit kompro

Termín „ukradený stát“ na Slovensku zdomácněl jako výraz frustrace z propojení politiky, justice, byznysu a zločinu. Stejnojmenný dokument je podle jeho autorky především o informacích; o tom, jak se vytváří takzvaná kompra, kudy unikají a kdo s nimi obchoduje.

„Informace je někdy dlouhodobě a – Češi na to mají velmi pěkný výraz – pečlivě připravená. A to tím způsobem, že se kladou stopy, které budete později jakože odhalovat,“ popisuje například v dokumentu anonymně bývalý důstojník Slovenské informační služby. 

Piussi se s kamerou ptala nejen někdejších, ale i současných agentů tajné služby, novinářů a také konspirátorů. Kritici jí kvůli výběru respondentů vyčítají, že staví na roveň seriózní a nespolehlivé zdroje.

„Tento dokument v zásadě vykresluje, že tu existuje určitá skupina bývalých zpravodajských důstojníků, kteří rozehrávají různé hry. Obávám se, jestli není přeceňování diváka nechat to bez autorského komentáře,“ podotýká k dokumentu například reportér deníku SME Adam Valček. „Zazní celé spektrum. Divák má právo svobodně nahlížet na věci a my mu nemůžeme podsouvat názor,“ namítá Piussi.

Dokument už je promítán, příběh „ukradeného státu“ ale nekončí. Vražda novináře dospěla k obžalobě a denně přicházejí nové zprávy o údajném vlivu slovenského podnikatele Mariana Kočnera, obviněného z objednávky Kuciakovy vraždy.