Hynek Skoták plní maloměšťácký sen o vlastním bazénu. Naplnil ho tunami drtě z PET lahví

Hynek Skoták vystavuje Mou vlast (zdroj: ČT24)

Tuny odpadního materiálu i sériové výrobky z hobby marketů použil umělec Hynek Skoták pro intervenci v brněnské galerii Industra. Instalace Má vlast slouží jako zrcadlo konzumní společnosti a je celá vytvořena z použitých PET lahví.

Svou instalací Skoták naplnil sen mnoha lidí střední třídy mít svůj vlastní bazén. Místo průzračně modré vody je ale ten jeho plný drtě z PET lahví sytých barev. Tedy obalů, které jsou nerecyklovatelné, přesto se v Česku stále hojně vyrábí. Touha po bazénu na vlastním dvorku se podle kurátorky Iris Kasper v době ničení životního prostředí a nedostatku vody zvrhla v symbol dekadence.

„Chtěl jsem si dát koncentrovanou dávku maloměšťáctví a užíti si taky trochu toho štěstíčka, ale celková životní úleva se nedostavila,“ poznamenává k bazénu „napuštěnému“ třemi tunami plastové drti umělec.

Jeho environmentální intervence komentuje i další české sny: touhu po vlastním moři nebo klidném koutku na vlastní zahrádce. Sto kilogramů odpadu nasypal třeba také do zorbingové koule. „To byla možná i provokace diváka, který se může snažit tu kouli posunout. Přestože je poloplná, má nám ukazovat tíhu, kterou si neseme, aniž bychom ji viděli,“ vysvětluje kurátorka.

Olejová skvrna z PET lahví

Skoták se o výstavu v někdejších průmyslových prostorách přihlásil v otevřené výzvě galerie Industra. Má vlast v jeho pojetí zůstane přístupná do 4. května, v pátek 22. dubna si zájemci instalaci mohou projít společně s kurátorkou Iris Kasper. Akce je součástí programu Brno Art Week.

K vlivu člověka na životní prostředí se Skoták vyjadřuje prostřednictvím umění dlouhodobě. Třeba i monumentální olejovou skvrnou, kterou společně s Terezou Holou loni „rozlil“ na fasádě brněnského Domu umění. Na dílo padlo zhruba pětapadesát tisíc použitích PET lahví.