Film Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové uspěl na francouzských cenách César

Prestižní francouzskou cenu César v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film dostal koprodukční snímek české filmařky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira v jeho velké afghánské rodině. S ním se seznámila na univerzitě v Praze. Film vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci. Hlavní ocenění získal krimi snímek La Nuit du 12 (V noci z dvanáctého), stejně tak jeho režisér Dominik Moll.

Film Moje slunce Mad ve své kategorii porazil například Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo režisérů Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea. O cenu usiloval také snímek Myška a medvěd na cestách od Jeana-Christopha Rogera a Juliena Chhenga.

Snímek Pavlátové už dříve obdržel Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Moje slunce Mad vzniklo na motivy novely Frišta novinářky Petry Procházkové. Ta Pavlátovou uchvátila ironickými komentáři Evropanky, která se ocitla v intimitě muslimské rodiny. Protagonistka Helena si ve snímku pod jménem Herra zvyká na nový životní styl Nazirovy velké afghánské rodiny. Do jejího života vstupuje citlivý chlapec jménem Mad, i s jeho pomocí začíná Herra hledat domov v cizí zemi.

Na animaci se podíleli i koproducenti z Francie, animovalo se v pražském studiu Alkay a na ostrově Réunion. V hlavní mužské roli zní v mezinárodní verzi hlas afghánského herce jménem Haji gul Asir, v češtině ho ztvárnil Hynek Čermák.

Nejlepší film dle Césarů vychází námětem z vraždy

Cena za nejlepší film putovala ke snímku La Nuit du 12, který náležel k favoritům letošního ročníku. Dohromady posbíral šest sošek, a to i za režii či adaptaci. „Tato cena se nás obrovsky dotýká,“ řekl režisér Dominik Moll k ocenění za nejlepší film.

La Nuit du 12 vypráví o neúspěšném vyšetřování upálení mladé dívky. V tomto film čerpá inspiraci ve skutečné vraždě. Ovšem hlavním námětem jsou vztahy mezi muži a ženami.