Zakázku na elektronické dálniční známky stále prověřuje policie

Události: Od dvoudenního hackathonu k inspiraci (zdroj: ČT24)

Zrušenou zakázkou na elektronické dálniční známky za zhruba 400 milionů korun se dál zabývá policie. Podnět k prošetření vzešel počátkem února z Úřadu vlády. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Systém známek začíná připravovat státní podnik Cendis. Jako celek k tomu využije vlastní řešení. A jako – pouhou – inspiraci práci dobrovolných programátorů. Jejich vlastní produkt, e-shop, který měl být součástí systému, však nevyužije.

Ten vznikl jako výsledek lednové dvoudenní víkendové akce, kdy se programátoři dobrovolně sešli na takzvaném hackathonu, aby státu ukázali, co vše lze za tento čas zvládnout. Předložili pak řešení, které mělo výrazně snížit původně plánových 400 milionů korun na tuto zakázku.

Při testech systém dobrovolníků fungoval. Podporu měl i od vládních politiků, kteří se na něj přišli podívat. „Předpokládáme, že produkt, který byl v rámci hackathonu vytvořen, se opravdu použije,“ řekl koncem ledna premiér Andrej Babiš (ANO).

O tři měsíce později je vše jinak. Ředitel Cendisu Jan Paroubek poukazuje na to, že nový systém musí splňovat požadavky, které účastníkům hackathonu nebyly známy.

Jeho organizátor, majitel digitální agentury Actum Tomáš Vondráček, to vidí z jiného úhlu. „Česká republika má velmi kvalitní manuál, který veřejné instituce mají používat. My jsme to udělali v souladu s tímto manuálem, ale Státní fond dopravní infrastruktury to chce jinak“.

A šéf resortu dopravy Havlíček k tomu uvádí, že je obava „vsadit kartu“na řešení programátorů. „Protože my máme odpovědnost,“ dodává.

Posměch opozice

Celý vývoj sklidil kritiku od opozice. „Kdyby pan premiér a ministr dopravy chtěli na hackathonu pomoc, tak přišli s originálním zadáním, s plnou verzí a netahali všechny za nos,“ řekl poslanec a místopředseda Pirátů Ondřej Profant.

Bývalý ministr dopravy a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura vše hodnotí jako PR akci Andreje Babiše, „aby překryl problémy svého ministra dopravy. Reálně se nic nezměnilo“.

Stát ale pořád počítá s tím, že dálniční známky na příští rok se už fyzicky tisknout nebudou. Na naprogramování e-shopu potřebovali dobrovolníci dva dny. Státu jich zatím zbývá přes 200.