Výrobcům v říjnu stoupaly ceny, v průmyslu dál táhnou zdražování energie

Zhruba o čtvrtinu vyšší než loni byly v říjnu výrobní ceny v průmyslu a zemědělství. O dvanáct procent pak stouply ve stavebnictví a o šest procent ve službách, informoval Český statistický úřad. Meziroční růst byl mírnější než v září, ale meziměsíčně ceny ve většině odvětví i tak rovněž mírně rostly. Výjimkou je zemědělství, kde byly ceny výrobců oproti předchozímu měsíci o tři procenta nižší.

Vývoj cen výrobců byl v říjnu podobný jako v předchozím měsíci. Jejich meziroční růst zpomalil, meziměsíčně byly ceny nižší v zemědělství, ale ve stavebnictví, průmyslu a službách se zvýšily. Meziměsíční růst cen byl ale již jen mírný, v řádu desetin procenta (v průmyslu o 0,6 procenta, ve stavebnictví o 0,3 procenta, ve službách o 0,1 procenta), zatímco pokles v zemědělství tříprocentní. V září ještě rostly ceny oproti předchozímu měsíci o procento, pokles v zemědělství byl rovněž asi jednoprocentní.

Oproti loňskému říjnu – kdy ovšem již ceny významně stoupaly a hovořilo se o nejprudším růstu od roku 1992 – se ceny v průmyslu zvýšily o 24,1 procenta, v zemědělství o 27,1 procenta, ve stavebnictví o 12 procent a ve službách o 6,3 procenta.

V zemědělství vzrostly výrazněji ceny v živočišné výrobě, a to o 35,4 procenta. Zejména jsou více než o polovinu dražší než před rokem jatečná prasata a o 42,1 procenta zdražila vejce. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 23,6 procenta, nejvýrazněji u obilovin, které jsou o 49,3 procenta dražší než loni.

V průmyslu nejvýrazněji zdražily ve srovnání s minulým rokem elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch, a to o 56,8 procenta, celkově stouply ceny energií o 49,3 procenta. Bez energií se ceny průmyslových výrobců meziročně zvýšily o 15,7 procenta. V potravinářství – kde bylo celkově asi o čtvrtinu dráž – vzrostly o 57 procent ceny mlýnských a škrobárenských výrobků.

V odvětví služeb nejvíce stouply ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě, za reklamní služby a průzkum trhu a za služby v oblasti zaměstnání, a to zhruba o patnáct procent.

Inflace je podle analytiků za vrcholem, zpomalování ale bude pozvolné

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš dal zpomalení růstu cen výrobců do souvislosti s politikou vlády, která do cen elektřiny zasáhla. „Hlavním důvodem byl pokles cen elektřiny v důsledku odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje od října 2022,“ uvedl. Podle něj je výrobní inflace pravděpodobně už za svým vrcholem.

„Říjnové ceny výrobců naznačují, že u řady položek hlavní inflační tlaky již ustupují, ačkoli růst cen se přesouvá do jiných cenových okruhů v návaznosti na určité zpoždění růstu vstupních nákladů,“ poznamenal hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Upozornil však, že zpomalování růstu cen výrobců a v návaznosti na to spotřebitelských cen bude jen pozvolné. 

Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Ty v říjnu stouply meziročně o 15,1 procenta. Oproti září byl růst nižší. Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny o 1,4 procenta, uvedl již dříve Český statistický úřad. Podotkl, že na výši inflace mělo vliv zavedení úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie pro ceny elektřiny.