Vláda se bude zabývat důchodovým systémem. Mluví se i o zvýšení věku odchodu do penze

Události: Kdy do důchodu? (zdroj: ČT24)

Vláda má v pondělí projednat zprávu, která informuje o nerovnováze důchodového systému. Jedním z možných řešení je zvýšení věku odchodu do penze, nyní zastropovaném na 65 letech. Tuto variantu připouští ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Naopak ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) i premiér Andrej Babiš (ANO) posunutí limitu směrem výš odmítají.

„Cest je několik, jednou z nich je i odstropování. Ale já neříkám, že je samospasitelná,“ uvedla Schillerová. Maláčová to vidí jinak: „Sociální demokracie, a já jsem to uvedla už několikrát,  zvyšování věku odchodu do důchodu nepodpoří.“

Jak situaci vyřešit, chce ministryně financí slyšet právě od resortu práce. Na vývoj důchodového systému se jeho šéfky Jany Maláčové budou ptát i samotní poslanci. A to ve středu na jednání rozpočtového výboru.

Ministryně práce chce pak na podzim představit balík změn penzijního systému, který má vycházet i z jednání důchodové komise. Ta současná jednala zatím pětkrát. Někteří její členové však kritizují, že finacováním systému se zatím nezabývala. 

„Opravdu jsme se nedostali k žádným zásadním návrhům, jak řešit příjmovou stránku důchodového účtu,“ uvedl člen důchodové komise a poslanec ODS Jan Bauer. Podobně to vidí  i další člen komise Věslav Michalík (STAN). „Komise se zabývá jenom dílčími otázkami, které nemůžou vyřešit základní problém ufinancovatelnosti.“

Shovívavější postoj zaujal jiný člen, poslanec Jiří Dolejš (KSČM), podle něhož komise začala se zpožděním a zahřívala se na méně konfliktních tématech. „Rozhodne až druhá polovina jejího mandátu,“ soudí. 

Jan Hrčíř ze SPD pak uvedl, že komise vznikla na konci února. „Posunuli jsme se výrazně, už se začínáme zabývat reformou.“

Ministryně Maláčová dosud nepředstavila základní principy reformy. Tedy například, jestli vláda zreformuje dobrovolné důchodové spoření nebo bude počítat s tím, že chybějící peníze na důchody stát vybere díky vyššímu pojištění. 

Variantou by mohl být i původně návrh Pirátů na zřízení národního penzijního fondu:  s nižšími výnosy, ale maximální garancí od státu. To by měla být alternativa k současným soukromým fondům.