Stockholm se stále více zaměřuje na ekologická opatření. Získal i titul nejchytřejšího města světa

Události: Stockholm myslí zeleně (zdroj: ČT24)

Stockholm se pyšní titulem nejchytřejšího města světa loňského roku. Ocenění získal v Barceloně na světovém kongresu věnovaném tomuto tématu. Mezinárodní porota ocenila švédské hlavní město za využívání řady inovací v oblasti životního prostředí.

Švédská metropole patří k jedněm z nejrychleji rostoucích v Evropě. Přesto chce být do dvaceti let uhlíkově negativní. Třeba tím, že zamezí plýtvání energií. Příkladem je spolupráce datového centra Glesys s místní teplárnou.

„Místo toho, abychom teplo vypouštěli ven, získáváme peníze od teplárny, která ho od nás vykupuje,“ uvedl ředitel Glesysu Joakim Jarstorp. Město ve spolupráci s datovým centrem, supermarkety nebo i krematorii dokáže takto vytopit na 30 tisíc bytů.

Sběrné středisko odpadu pod zemí

Starostka Stockholmu Anna König Jerlmyrová také informovala, že město vyvíjí nový systém, který zachycuje uhlík. „Náš systém dálkového vytápění už nepočítá s fosilními palivy,“ dodala. Pro odpady existuje ve městě také sběrné středisko umístěné pod zemí. Systém šetří místo i životní prostředí. Na jihu Stockholmu ho využívá už přes tři sta bytů. 

Město se rovněž zaměřilo na plynulost dopravy. Například v okolí stockholmského fotbalového stadionu ji zajišťuje hustá síť kamer napojená na řídicí centrum. „Dříve jste na data čekali jeden až dva roky. Teď máte k dispozici 15 minut staré údaje. Takže pokud jste se rozhodli něco zavést, okamžitě vidíte výsledek,“ uvedl šéf IBM ve Švédsku Stanley Ekberg.