Skopeček a Havlíček se přeli, kdo může za inflaci

Události, komentáře: Kdo může za inflaci? (zdroj: ČT24)

„S inflací musí bojovat jak centrální banka, tak vláda,“ řekl v Událostech, komentářích místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Dodal ale, že je třeba rozlišovat charakter inflace. Teď je podle něj tažena nabídkou a vláda boj s ní podcenila. Jeho kolega Jan Skopeček (ODS) si myslí, že největší odpovědnost za inflaci nese ČNB.

Skopeček však zmínil, že za ní stojí i řada dalších faktorů a „můžeme za to tak trošku všichni.“ „Můžou za to centrální bankéři, za dlouholetou velmi uvolněnou měnovou politiku, můžou za to vlády, za velmi uvolněnou fiskální politiku, zejména v covidové krizi, mohou za to koneckonců i odbory a zaměstnanci tím, že rostou mzdy rychleji, než roste produktivita práce,“ řekl.

Bývalý premiér i guvernér ČNB Jiří Rusnok zdůraznil, že za jeho působení se tyto dvě instituce veřejně nekomentovaly tak, jak to dělají dnes. „Pokud pravidla platí nadále, má guvernér přístup na jednání vlády, takže může jasně vyjádřit názor centrální banky ke všemu, co se tam projednává,“ zdůraznil.

Připomněl také, že ČNB má ze zákona pečovat o cenovou a finanční stabilitu. „Vláda je tady od toho, aby vládla, a každý má dělat svoji práci. Protože o sobě nemohou nevědět a dělat si naschvály, mají mechanismy, jak se potkávat, vyjasňovat si role a zachovávat si svoji samostatnost a zodpovědnost.“

Bývalý ministr financí Ivan Pilip si myslí, že obě strany mají na současném stavu svůj podíl viny. „Centrální banka zareagovala pozdě a málo, pokud jde o úrokovou sazbu, a také ztratila velký díl své důvěryhodnosti (…). Vláda by měla přijmout kombinaci rychlých úsporných opatření a zvýšení příjmů a neměla by protahovat čas na to, kdy to zveřejní – nedávat čas spekulacím.“

Možnosti protiinflačních opatření

Havlíček zmínil, že protiinflačních opatření je více a vzhledem k tomu, že teď není inflace tolik tažená poptávkou, ale hlavně rostoucími náklady, větší díl aktivit spočívá na vládě. „Ať už je to snižování schodku rozpočtu, (…) další důležité ve střednědobém horizontu je, že vláda nesmí naskakovat na klimatické zelené výstřely Evropské unie (…), na inflaci má vliv i pracovní trh.“ Zmínil i tvrdé regulační nástroje, které měla podle něj vláda použít na ceny energií. Dodal, že na to je teď pozdě.

Podle Skopečka je regulace cen chybná cesta, která oddaluje projevy inflace. „Nejsilnější nástroj ze strany ČNB jsou úrokové sazby, jsem přesvědčen, že to období, kdy se měly zvyšovat, jsme už propásli. Ve chvíli, kdy by je zvyšovala dnes, tak by se to projevilo za rok a půl.“ Chyba ale podle něj byla, že je banka přestala zvyšovat před deseti měsíci, čímž inflaci prodloužila.