Sehnat brigádníky je letos obtížné. Hlavně v příhraničních oblastech

Události: Zaměstnavatelé mají velký zájem o brigádníky (zdroj: ČT24)

Provozovat na horách restauraci nebo hotel je čím dál náročnější. Sehnat zaměstnance i brigádníky do podniků je složité hlavně v příhraničních oblastech. V sousedních zemích je totiž pracovních příležitostí také dost a platy výrazně vyšší. Lidé tam berou za stejnou práci i dvojnásobek platu v Česku a mají také další benefity. O mnoho jednodušší situace není ani v nížinách, například v autokempech či v rychlém občerstvení.

Prodavači rychlého občerstvení a zmrzliny, sběrači ovoce, plavčíci, řidiči, pracovníci v zahradnictvích, ve sportovních a rekreačních střediscích, instruktoři na dětských letních táborech či třeba lektoři cizích jazyků – na všechny tyto pozice hledají zaměstnavatelé brigádníky nejčastěji.

Například v autokempu v Pasohlávkách na Brněnsku tvoří brigádníci zhruba polovinu personálu. Majitel kempu je shání stále obtížněji a spoléhá hlavně na to, že se vrátí ti z minulých sezon.

Brigádnice Klára Svobodová zde hodlá pracovat celé léto. Někteří brigádníci, hlavně z řad studentů, ale chtějí vydělávat jen část prázdnin a zbytek si užít. Například Hana Rybáčková s tímto přáním sháněla brigádu dlouho. Nakonec jí vyšli vstříc v českobudějovickém stánku s občerstvením. 

  • 130–160 Kč za hodinu                Průměrně
  • Až 250 Kč za hodinu                     Praha
  • Do 130 Kč za hodinu                    Zlínsko, Liberecko

Nárůst poptávky po dočasných zaměstnancích či brigádnících do administrativy hlásily personální agentury již v červnu. Kvůli plánovaným dovoleným kmenových zaměstnanců firmy často hledaly recepční, asistenty na vyřizování objednávek či do zákaznického servisu.

Standardní odměnou pro profese v administrativě je 140 až 150 Kč za hodinu. „Co se týká délky takové brigády, úvazek může být několik dní nebo i týdnů,“ uvedla začátkem léta Lenka Pešková z personální společnosti Hays.

 Nezaměstnanost v Česku letos v červnu stagnovala na 2,6 procenta. V předchozích čtyřech měsících letošního roku dosud vytrvale klesala. Uchazečů o práci ale oproti květnu mírně ubylo, a to asi o pět tisíc na 195 723.

Nezaměstnaných díky tomu bylo nejméně od května roku 1997, oznámil Úřad práce ČR.