Řešení drahé energie? Komisařka odmítla regulaci povolenek i navrženou reformu trhu

Evropská komise nesouhlasí s částí návrhů, které mají podle některých členských zemí včetně České republiky zastavit růst ceny energií. Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová to prohlásila pro deník Financial Times. Špatný vývoj podle ní nelze zastavit krátkodobými kroky. Kritizovala také předloženou reformu pravidel trhu s elektřinou nebo navrhovanou přísnější regulaci obchodování s emisními povolenkami.

Pět zemí EU v souvislosti s růstem cen energií tento týden zveřejnilo výzvu, ve které apeluje na to, aby sedmadvacítka k zastavení růstu cen energií podnikla společné kroky. Francie, Španělsko a některé východní země Unie chtějí lepší koordinaci nákupu energií a budování strategických rezerv plynu.

Mezi požadavky je i reforma trhu s elektřinou, snížení závislosti na dovozu energií nebo regulace nepředvídatelného nárůstu cen emisních povolenek. Právě spekulace na trhu s povolenkami kritizoval ve vztahu k cenám energií český premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Simsonové ale povolenky za zvyšující se cenu nemůžou.

Pouze dlouhodobá řešení

„Některé naše návrhy se budou týkat dlouhodobých řešení,“ upřesňuje eurokomisařka s tím, že plány pro delší časový horizont chce Komise předložit během příštího týdne. Podle Simsonové ale nepřijme část požadavků některých členských zemí. Připustila pouze možnou podporu států ve snaze snižovat ceny energií pro obyvatele prostřednictvím daňových škrtů.

„Není mnoho hlasů, které by nás žádaly o změnu něčeho, co není příčinou vysokých cen,“ uvedla Simsonová. Francie a Španělsko totiž požaduje změnu způsobu určování cen energií, s tím ale nesouhlasí některé západoevropské země v čele s Německem. V současnosti je cena elektřiny na unijním trhu spojená s cenami plynu. Podle eurokomisařky vede dosavadní stav směrem k inovacím a podpoře obnovitelné elektřiny.

 „V systému jsou pojistky, které mají zabránit extrémnímu růstu cen,“ dodává. Vliv povolenek na současné prudké zdražování energií ve středu zpochybňoval i místopředseda EK Frans Timmermans, podle kterého za zvýšenou cenou stojí velká poptávka způsobená rychlým oživením po pandemické krizi a také nedostatečné rezervy plynu. Podle Simsonové mají ale evropské země dostatek zásob plynu na celou zimní sezonu.