První banky jdou dolů s úroky u spořicích účtů, reagují na prosincové rozhodnutí centrální banky

Události: První banky snižují úrokové sazby u spořicích účtů (zdroj: ČT24)

První banky už začaly snižovat úrokové sazby u spořicích účtů a další finanční domy se na to chystají. Změnu vysvětlují prosincovým rozhodnutím České národní banky (ČNB), která snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

Každý Čech dá průměrně dle odhadu tuzemských bank stranou dva a půl tisíce korun měsíčně. Více než polovina klientů si ale nechává peníze na běžných a spořicích účtech. Úroky jsou aktuálně nejčastěji od dvou do 6,25 procenta. Od konce ledna na většině spořicích účtů ale klesnou. Třeba banka s největším počtem klientů sníží základní sazbu ze čtyř na tři a půl procenta.

„K úpravě úrokových sazeb a podmínek jsme přistoupili kvůli tomu, abychom klienty motivovali ke zvyšování jejich finančního zdraví a investování, a také k používání digitálního bankovnictví. Klienti, kteří zlepší své finanční zdraví, budou moci dosáhnout na maximální sazbu až pět procent,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Aktuální základní úroková sazba na spořicích účtech
Zdroj: ČT24

Na snížení se chystá i další z velkých peněžních domů. „Budeme reagovat na snižování základní úrokové sazby ze strany ČNB postupně, vždy podle aktuální situace,“ napsala ČT mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová.

Další bankovní domy zatím snížení základních sazeb neoznámily, do budoucna ho ale nevylučují. „Sazby pro naše klienty upravujeme neustále. Důležitý je však vývoj makroekonomické situace a také vývoj na finančních trzích,“ podotkl mluvčí ČSOB Patrik Madle.

V bankách mají klienti uloženo přes tři biliony šest set miliard korun. Zhruba čtvrtina Čechů ze svých měsíčních příjmů neuspoří nic.