Proti hazardu jsme vykročili správně, ale nebezpečně se šíří mezi mladistvými, uvedl Nešpor

Devadesátka ČT24: Karel Nešpor o kontrole hazardních her (zdroj: ČT24)

Dva roky od přijetí zpřísněného zákona o hazardních hrách znamenaly příznivý vývoj, ale hazard, zejména on-line hazard, je stále nebezpečně rozšířen mezi dospívajícími. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl emeritní primář oddělení pro léčbu závislostí Nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Podle něho to může být „dynamitová patrona pro budoucnost České republiky“.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu uvedla, že „Česko přestalo být kasinem v srdci Evropy, zákon o hazardních hrách funguje“.

Podle ní hrací automaty téměř zcela vymizely z hospod, restaurací a barů, kde byly v minulosti povolovány v rámci takzvaných zvláštních režimů. „V tomto režimu je v provozu už jen několik desítek posledních automatů, kterým doběhnou zbývající povolení v tomto roce a nebudou obnovena. Zákon o hazardních hrách hazard v hospodách a barech neumožňuje z důvodu jeho vysoké rizikovosti pro vznik závislosti,“ doplnila ministryně.

Počet heren v Česku od začátku roku 2012 klesl o tři čtvrtiny na 1801. Počet automatů se snížil o 48 procent na 38 947, uvedlo ministerstvo financí.  

Nešpor podotkl, že nejvíce by ho potěšilo úplné vymýcení hazardu právě u nezletilých. „Čím je člověk mladší, tím se závislost na čemkoliv, včetně patologického hráčství, vytváří rychleji.“

Podle něho se však nesnížil počet patologických hráčů, kterých je stále kolem sto tisíc. Přirovnal to k infekci, u které chvíli trvá vymýcení. Dalších 200 tisíc lidí – problémových hráčů – je pak navíc ohroženo velkým rizikem. 

Připomněl, že před rokem 1989 nebyl téměř žádný hazard, po revoluci pak byl přijat zákon, „který si provozovatelé automatů napsali víceméně sami“. Vnímá to zpětně jako katastrofu, přičemž situace se později změnou zákona zlepšila. Jako neblahý moment zmínil i rok 2008, kdy někdejší ministr financí Miroslav Kalousek povolil hazard přes internet. „To byla další Pandořina skříňka, která se otevřela a jejíž následky tvrdě neseme dodneška,“ míní Nešpor.  

Právník Nadačního fondu proti korupci Ondřej Závodský a bývalý náměstek ministra financí pro oblast hazardu řekl, že loni stát z hazardu sice získal více než v roce 2012, ale méně než v roce 2017. 

Celní správa, která spadá pod ministerstvo financí, podle něho selhává a ilegální hazard se nedaří významným způsobem likvidovat. Například se neřeší vznik kvazikasin, která nesplňují požadavek živé hry jako hlavní činnosti. 

Výnosy z hazardu
Zdroj: ČT24

Starosta Hlučína Pavel Paschek (Občané pro Hlučín) v pořadu uvedl, že jeho město prosadilo v roce 2015 vyhlášku proti výherním hracím automatům. „Cílem bylo nedovolit k nim přístup v hospodách a barech,“ řekl Paschek. Radnice se tak rozhodla přesto, že před rokem 2015 získávala každoročně z hazardu čtyři až šest milionů korun. 

Část automatů tehdy povolovalo – vždy na rok – město samotné, tyto automaty proto skončily rychle. Zbytek povolovalo ministerstvo financí. Poslední automat měl podle starosty sice povolení do letošního roku, ale již loni nefungoval a byl odvezen.

Podle údajů ministerstva financí je v Česku aktuálně 457 obcí s celoplošným zákazem hazardu. Jde například o Prahu 2, Kladno, Českou Skalici, Klatovy, Český Šternberk, České Budějovice, Bohumín, Rokycany nebo Jihlavu.

Celní správa v posledních dvou letech objevila 2753 nelegálních automatů. Nejvíce v Praze (630), Jihomoravském (359) a Jihočeském kraji (223). Nejméně v Pardubickém kraji (66).

Jak postupovat dál?

Ministerstvo financí od příštího roku spustí IT systém na ochranu hráčů před hazardem včetně registru vyloučených hráčů. „Ten zamezí v hraní příjemcům sociálních dávek v hmotné nouzi, dlužníkům v úpadku, gamblerům se soudním zákazem nebo nařízenou ochrannou léčbou závislosti a také patologickým hráčům, kteří o zapsání sami požádají,“ uvedla Schillerová.

Závodský nevěří, že tomu bude v průběhu příštího roku. Řekl také, že z ministerstva odešlo mnoho odborníků na metodiku boje proti hazardu. 

Hazard1
Zdroj: ČT24