Potravinářské firmy dosáhly navzdory všeobecnému zdražování výrazného meziročního růstu

Zisk potravinářských firem navzdory zdražování v Česku (zdroj: ČT24)

Potravinářské firmy postupně zveřejňují výsledky hospodaření za uplynulý rok. Přes původně černé scénáře kvůli všeobecnému zdražování často dosáhly výrazného meziročního růstu. To znamená, že vydělaly i dvakrát tolik než o rok dříve.

Meziroční inflace sice zpomaluje, ale potraviny zlevňují jen velmi zvolna. Ekonomové předpokládají, že už se ceny na úroveň roku 2020 zpět nedostanou. Některé položky dokonce dál zdražují.  

Například v pražském řeznictví Masology sledovali největší nárůst cen v posledních měsících u vepřového masa. Dodavatelé ho zdražili zhruba o 20 procent. „Maso se obchoduje celoevropsky na burzách, a to ovlivňuje i cenu u nás. Už je vidět pokles ceny. Kdy a jestli se to vůbec projeví na našem trhu, těžko říct,“ konstatoval majitel zmíněného řeznictví Aleš Peterka.

Vyšší ziskovost velkých firem

Podle Peterky se ale zvýšené náklady v celé míře nepromítly do cen pro zákazníky. Jiný případ jsou dle ekonomů velké firmy. „U nás se dařilo firmám nejen přenášet náklady na zákazníky, ale zároveň potlačit jejich požadavek na vyšší mzdy – ty jim nemusely vyplácet, což se potom promítá ve vyšší ziskovosti,“ vysvětlil hlavní analytik Vít Hradil.

Například holdingu Agrofert vzrostl konsolidovaný čistý zisk z předloňských necelých šesti miliard na loňských téměř třináct miliard korun. „Už více než polovina tržeb je ze zahraničí. Potravinářská divize je v České republice, ale i v zahraničí, a tvoří zhruba čtvrtinu našich tržeb. A pokud se podíváme na výsledky potravinářů, tak jsme v loňském roce na provozní úrovni skončili ve ztrátě,“ konstatoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanovský.

Na tržbách i zisku si loni polepšil také výrobce mléčných výrobků Lactalis. „Uplynulý rok byl pro naše podnikání v kontextu vysoké inflace velmi náročný. Náš konsolidovaný výsledek hospodaření dosahoval vyšších desítek milionů, což je pouze téměř tři procenta našeho obratu,“ stojí v prohlášení firmy Lactalis.

Ekonomové tvrdí, že přibližně půl roku trvá, než se pokles výrobních nákladů promítne do koncových cen. Přestože se zřejmě na původní hodnoty nevrátí, jejich růst by mělo vyrovnat zvyšování mezd.

90’ ČT24: Meziroční inflace v červenci zpomalila na 8,8 % (zdroj: ČT24)