Piráti chtějí navázat platy učitelů na průměrnou mzdu. Ministr školství dává přednost vládnímu slibu

Události: Jaké platy by měli mít učitelé (zdroj: ČT24)

Jedno z hlavních politických témat posledních let je, kolik peněz si zaslouží učitelé. S návrhem nového zákona nyní přišli Piráti. Chtějí stanovit platy učitelů tak, aby se odvíjely od průměrné mzdy. Odpadlo by tak každoroční dohadování, o kolik vláda svým nařízením částku zvýší. Ministr školství Robert Plaga (ANO) návrh nepodpoří. Kabinet si již dříve dal závazek zvýšit do roku 2021 průměr výdělků učitelů alespoň na 45 tisíc korun.

Místopředseda výboru pro vzdělání sněmovny Lukáš Bartoň (Piráti) uvedl, že jeho strana chce dosáhnout toho, aby objem peněz určených na platy pedagogů ze zákona dosahoval 130 procent průměrné mzdy. Některé strany zastoupené ve sněmovně už slibují tomuto návrhu podporu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) jej studuje. Princip chválí, k textu zákona má ale výhrady.

Návrh Pirátů navázat platy učitelů na průměrnou mzdu se líbí například učitelce Jarmile Buriánkové. Její tarifní plat – v kategorii začínající pedagožky – je od ledna 30 930 korun. Domnívá se, že tento plat není v Praze dostačující. Naopak Gabriela Kvasnicová učí už více než 32 let. Její plat se nyní přehoupl přes 40 tisíc korun. Považuje za ostudu, že to trvalo tak dlouho.

Obě by si v případě, že by nový návrh prošel, polepšily. První skoro o šest tisíc, druhá zhruba o dva.

Skončila by každoroční přetahovaná

Za přednost návrhu považuje Bartoň to, že by se odstranilo každoroční jednání o tom, o kolik se platy učitelů navýší. Měli by jistotu, kolik minimálně budou mít. 

„Každoroční strkanice o platy učitelů jsou nedůstojné, učitel má mít vysoký standardní plat,“ domnívá se například ředitelka ZŠ Mendelova Martina Thumsová. 

Podle návrhu nového systému by měli začínající učitelé sto procent průměrné mzdy, léty praxe by pak procenta narůstala. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík soudí, že by to přineslo stabilitu ne pro ty, kteří už ve školství jsou, ale pro ty, kteří by uvažovali, že se stanou pedagogy do budoucnosti. 

  • V oboru vzdělávání pracuje v Česku skoro 300 tisíc lidí, učitelů je z toho zhruba 160 tisíc. Jde o údaje za loňské třetí čtvrtletí.
  • V prvním pololetí loňského roku byl průměrný hrubý plat učitelů přes 37 tisíc korun měsíčně. Pro porovnání, průměrná mzda v Česku ve stejném období byla 33 297 korun. Učitelé dostávají výplatu podle tabulky, v závislosti na odpracovaných letech.
  • Od letošního ledna dostávali pedagogové nové platové výměry, které počítaly s navýšením o 10 procent. Osm procent do tarifních platů, další dvě mohou dostat v odměnách.

Piráty by mohli ve sněmovně podpořit i sociální demokraté nebo SPD. Naopak výhrady k návrhu mají komunisté a ODS. 

Dál směrem ke 45 tisícům měsíčně

Ministr školství oceňuje, že návrh znovu otevře debatu, jak zvýšit objem peněz směřujících do vzdělávání. Poslancům ANO ho ale podpořit nedoporučí. „Jsem rád, že to téma někdo otevřel. Nemyslím si, že pirátský návrh je nejlépe zpracovaný, že je technicky proveditelný a že vede ke zjednodušení toho mechanismu.“

Učitelům však chce přidávat dál a splnit tak slib z vládního prohlášení, aby průměrný plat učitelů byl v příštím roce 45 tisíc korun. 

Zvyšování platů učitelů
Zdroj: ČT24