Nepříznivá situace na trhu s bydlením trvá. Nájemné zdražuje a bytů je málo

Události: Potíže s bydlením (zdroj: ČT24)

S obtížně dostupným vlastním bydlením dál roste zájem o pronájmy. Podle realitních serverů momentálně připadá na jeden podaný inzerát 28 uchazečů. I proto nájemné zdražuje. Nejvíc ve městech, kde sídlí univerzity.

Jednatřicetiletý Jan Hůlek si našel bydlení už před osmi lety. Žije na pražském Žižkově v bytě jedna plus jedna. „Měsíčně platím 12 tisíc bez energií. Nájemné se mi za posledních osm let zvedlo asi o pět tisíc,“ říká. Smlouvu má na dobu neurčitou, každý rok se ale aktualizuje o platební podmínky.

Jiří Pácal z Central Europe Holding říká, že nájemné se obvykle zvyšuje ze dvou důvodů. „U stávajících smluv zpravidla bývá inflační doložka. U nově uzavíraných smluv prostě proto, že je výrazně vyšší poptávka, než byla v minulosti.“

Studenti shánějí ubytování

To dokládá i příběh studentky Lucie Benešové z Krkonoš. V Praze sehnala pronájem zhruba před měsícem. Stejně jako Jan Hůlek v jednopokojovém bytě. S přítelem ale platí vyšší nájem. „Platíme 18 tisíc a je to bez energií,“ uvádí Benešová.

Právě studenti nyní ve velkém shánějí byty ve všech vysokoškolských městech. S tím má zkušenost i makléř Zdeněk Mikulášek z Brna. Volné byty na trhu rychle ubývají. „Teď nemám vůbec nic, měl jsem asi deset bytů tento měsíc. Poslední měsíc a půl nicméně situace je taková, že je to všechno pryč.“

Právě v Praze a v Brně zaplatí zájemci o bydlení nejvíc. Průměrná cena nájmu tady ve druhém čtvrtletí přesáhla tři sta korun za metr čtvereční. Naopak nejnižší nájmy požadují majitelé bytů v Ústí nad Labem.

Ceny bydlení
Zdroj: ČT24

Ceny prý dál porostou

Analytici jsou ale přesvědčení, že nájmy ještě porostou. „Do konce roku očekáváme růst nájmů o dalších deset procent zejména v Praze, Středočeském kraji a univerzitních městech,“ domnívá se realitní makléřka z Bezrealitky Lucie Starovičová.

Ještě před dvěma lety bydlela v Česku v nájmu asi pětina obyvatel. Nyní se jejich podíl podle odhadu pronajímatelů zvedl na čtvrtinu. Pořád je to ve srovnání s Německem nebo Rakouskem výrazně méně. Tam v nájmu žije víc než polovina obyvatel.