Nejdřív mírné zdražení, pak naopak zlevnění. Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

Události: Vodné a stočné se od května přesouvá do nižší sazby DPH (zdroj: ČT24)

V příštím roce se bude v řadě měst a obcí hned dvakrát měnit cena vodného a stočného. Zatímco v lednu přijde mírné zdražení, v květnu by naopak cena měla klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Celkem by tak měla většina domácností oproti dnešku zaplatit za vodu méně. Výjimkou je třeba Praha, která zlevňování neplánuje.

„Koncový zákazník by měl pocítit, že voda bude o pět procent levnější. Proto jsme to dělali, proto jsme DPH snižovali. Ne aby skončilo v kapsách provozovatelů, ale aby skončilo v kapsách konečných uživatelů – našich občanů,“ upozorňuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, které zastřešuje firmy dodávající vodu pro devět milionů Čechů, promítne pětiprocentní snížení DPH plně do cen velká většina vodáren.

Třeba v hlavním městě ale chtějí místo snížení cen ušetřené peníze použít na plánované investice do vodohospodářské sítě nebo na modernizaci čističky odpadních vod. Zákazníkům se tak pouze v lednu cena zvýší: „Pro finálního zákazníka by se měla zvýšit o dvě procenta nad inflaci,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). To by při současné inflaci znamenalo zvýšení ceny o téměř pět procent. Pražané by tak platili za kubík zhruba 94 korun.

Většina měst zdraží od ledna o inflaci

Část měst a jejich vodáren zdraží od ledna zhruba o inflaci, některé i méně. „Většinou se uvažuje tak o ty dvě procenta. (…) Pakliže tam investují a potřebují si vytvořit rezervy, tak cena může být vyšší,“ upozorňuje ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák. Jinde ale ke zdražení naopak nemusí dojít vůbec.

Cenu vody určuje na základě dat od jednotlivých vodáren ministerstvo financí. Pokud chtějí vodárny zdražit, musí ministerstvu prokázat, že je to nutné například kvůli investicím do vodárenské sítě. „Pokud se města rozhodnou zdražit vodu, je to jejich politická odpovědnost. Ale musí se držet pravidel (…) a já upozorňuji, že to budeme důsledně kontrolovat,“ varuje Alena Schillerová.

Od května budou mít levnější vodu třeba ve Zlíně nebo na severu Čech

Od 1. května by pak většina lidí měla pocítit snížení DPH i na svých účtech. „Cena vody v roce 2020 se sníží o pět procent v souvislosti se změnou DPH, a to na celém území Ústeckého a Libereckého kraje,“ ujišťuje mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme.

Podobné to bude ve Zlíně nebo v Olomouci. I tam lidé nižší DPH ve snížené ceně pocítí. „Moravská vodárenská promítne nižší DPH v plné výši těm odběratelům, kteří nejsou plátci DPH. Bude to o 5 % méně,“ upřesňuje mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Podle Oldřicha Vlasáka by měl od května jeden kubík zlevnit zhruba o pět procent: „Cena se sníží zhruba o čtyři koruny, pakliže se bavíme o průměru v České republice,“ upřesňuje šéf Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.