Na Tachovsku má vyrůst obří polygon pro testování autonomních aut

U Stříbra na Tachovsku má do dvou let vyrůst obří polygon pro testování a certifikaci autonomních vozidel bez řidiče. Projekt na ploše 465 hektarů připravuje česká investiční skupina Accolade a má i podporu radnice, město ale žádá detaily stavby a splnění legislativních podmínek.

Zkušební polygon o délce dvanácti kilometrů má vyrůst západně od města v okrajové části Těchlovice na starém tahu z Plzně do Chebu. Plocha leží v katastru Stříbra, ale město vlastní necelou desetinu pozemků (za jejich prodej by dostalo asi 68 milionů), hlavními majiteli jsou velcí vlastníci orné půdy. Celkem mají jenom výkupy stát více než dvě miliardy korun.

„Jsou tak nadšení, že si myslí, že bude změna územního plánu do konce letošního roku,“ komentoval záměr investorů stříbrský starosta Martin Záhoř (ANO).  „Vnímáme to jako přínos,“ dodal.

Stříbro nyní chce znát konkrétnější územní studii s využitím jednotlivých ploch, aby na místě vzniklo skutečně to, co Accolade deklaruje. Současně požaduje dohody s pozemkovým úřadem, životním prostředím, energetiky i se sousední obcí – a teprve poté bude zastupitelstvo schvalovat změnu územního plánu. Součástí bude i dlouho připravovaný severní obchvat města. Stříbro požádá o podporu kraj i ministerstvo dopravy.

Výjimečná příležitost, tvrdí ředitel Accolade

Investor se podle starosty Záhoře domlouvá se zákazníky, kteří by si okruh pronajímali. Polygon má přitáhnout špičku vývojářů aut z Evropy. „Práci tam najde řada vysokoškolských odborníků. Pro Stříbro i pro celou zemi je to výjimečná příležitost,“ řekl ředitel Accolade Milan Kratina.

Vývoj aut, která se umí řídit sama, představuje podle něj možná nejnáročnější IT a strojírenský problém ve světě. Stříbro je blízko dálnice D5 a mezi hlavními evropskými automobilkami. Accolade, které na projektu spolupracuje s technickými školami v Praze i Brně a institutem robotiky a kybernetiky, investuje do infrastruktury pro podnikání. V ČR a Polsku má za sebou 21 velkých projektů. Velké haly pronajímá také v Ostrově u Stříbra.

Místní podle starosty záměr schvalují. „Pro ně je lepší představa, že za zeleným valem bude zatravněný a zalesněný polygon s rybníčky a kolem cyklostezka, než aby tam v budoucnu vznikly výrobní haly,“ uvedl.