Míra nezaměstnanosti v USA se v srpnu vrátila pod 10 procent. Akcie klesly

Americká ekonomika v srpnu vytvořila 1,371 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla na 8,4 procenta z 10,2 procenta v předchozím měsíci. Byla tak nižší, než se očekávalo, a poprvé od března se dostala pod deset procent. Vyplývá to z aktuálních údajů amerického ministerstva práce. Zároveň druhý den pokračoval výprodej amerických akcií, který se ale ke konci obchodování zmírnil.

Tvorba pracovních míst v srpnu nicméně zpomalila z červencových 1,734 milionu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ekonomika USA v srpnu vytvoří 1,4 milionu pracovních míst a že míra nezaměstnanosti klesne na 9,8 procenta.

Největší ekonomika světa zatím obnovila zhruba polovinu z 22 milionů pracovních míst, o která přišla v důsledku pandemie nemoci covid-19, upozornila agentura AP. Tvorbu pracovních míst podle ekonomů komplikuje nejistota ohledně dalšího vývoje koronavirové krize.

V odvětvích, jako jsou pohostinství nebo letecká doprava, zůstává aktivita i nadále hluboko pod úrovněmi z období před pandemií. Podle řady expertů nebude skutečné oživení ekonomiky možné, dokud se šíření koronaviru nepodaří dostat pod kontrolu, a to s největší pravděpodobností pomocí vakcíny.

Koronavirová krize letos uvrhla americkou ekonomiku do hluboké recese, a to navzdory opatřením americké centrální banky (Fed) a Kongresu na podporu hospodářské aktivity. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států v přepočtu na celý rok propadl o rekordních 31,7 procenta po pětiprocentním poklesu v prvním kvartálu.

Americké akcie klesly

Hlavní americké akciové indexy ukončily pátek ve ztrátě. Pokles se jim ale podařilo v závěru obchodování podstatně snížit. Dow Jones Industrial, který zahrnuje akcie třicítky předních firem, ztratil oproti čtvrtečnímu závěru 0,6 procenta. O dvě hodiny dříve to ale bylo mínus 1,2 procenta. Širší index S&P 500 klesl v závěru o 0,8 procenta, oproti ztrátě 1,6 procenta, kterou vykazoval kolem osmé hodiny večerní. 

Stejně jako ve čtvrtek byl nejvíce zasažen index Nasdaq Composite, který obsahuje akcie technologických firem. Poklesl o 1,3 procenta,  dvě hodiny předtím to ještě bylo 2,5 procenta. I tak šlo ale o největší dvoudenní pokles Nasdaqu od března. 

Například akcie Applu klesly v posledních dvou dnech o více než deset procent, uvedla televize CNBC. Okolo deseti procent pak ztratily cenné papíry Alphabetu, mateřské společnosti Googlu, a Facebooku. 

Investoři stále sledují také jednání amerických zákonodárců o dalším záchranném balíku pro americké hospodářství (podpůrné šeky pro Američany). Nepříznivé či příznivé zprávy o (ne)posunech k jeho schválení také v uplynulých dnech ovlivňovaly dění na burzách. Zatím to vypadá na patovou situaci mezi republikány a demokraty.