Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil, v zemědělství zrychlil pokles

Události: Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil (zdroj: ČT24)

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v červnu dál zpomaloval. V průmyslu ceny proti loňskému červnu stouply o 1,9 procenta, stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 6,1 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly poprvé po více než dvou letech v květnu, a to o 10,2 procenta, v červnu byly meziročně nižší o 13,8 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Loni v červnu meziroční růst cen v zemědělství přesáhl čtyřicet procent. Následně zdražování postupně od loňského prosince zpomalovalo a letos v dubnu se téměř zastavilo. Květnový pokles cen byl prvním zlevněním u zemědělských výrobců od února 2021.

V červnu snížení cen v zemědělství kladně ovlivnila rostlinná výroba, kde byly ceny meziročně nižší o čtvrtinu. Zlevnily zejména olejniny a obiloviny. Naopak v živočišné výrobě ceny proti loňskému roku stouply o 6,3 procenta. Zdražila vejce, prasata a drůbež.

„Obiloviny a olejniny jsou trhy, které jsou dnes velmi intenzivně zásobovány z Ukrajiny, to znamená, že je tady přetlak nabídky nad poptávkou a to logicky vede k poklesu cen. Pro zemědělce to pozitivní informace opravdu není,“ okomentoval předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

„Bohužel bych asi nečekal, že v obchodech vše plošně zlevní. A určitě ne o desítky procent. Musíme si uvědomit, že do toho vstupují další náklady na dopravu, na zaměstnance. Ale ano, myslím, že minimálně zastavení potravinové inflace se očekávat dá,“ míní hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. 

Růst cen v průmyslu zpomaluje od října

V průmyslu růst cen zpomaluje od loňského října a nyní je meziroční zdražení nejnižší od února 2021. V červnu stouply třeba ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu zhruba o pětinu, potravinářských výrobků o 7,4 procenta, ceny černého a hnědého uhlí a lignitu o 69,3 procenta a ostatních nekovových minerálních výrobků o 13,7 procenta. Naproti tomu zlevnil zejména koks a rafinované ropné produkty.

Ve stavebnictví se v šestém měsíci cena prací meziročně zvýšila o šest procent a používané materiály a výrobky zdražily o 1,2 procenta. Mezi položkami, které zdražovaly nejvíce, jsou například střešní tašky. Jejich cena se jen od letošního jara zvedla zhruba o třetinu.

„Riziko a nejistota skutečně vzniká na trhu nemovitostí, zejména bytových. A příčiny jsou známé — zásah národní banky, nejistota s hypotékami a tak dále,“ okomentoval prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Ve službách vzrostly ceny za služby v zaměstnání o 22 procent, za programování o 9,5 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 7,8 procenta, za služby v oblasti nemovitostí o sedm procent a za služby v pozemní dopravě o necelých pět procent.

V meziměsíčním srovnání se ceny výrobců většinou snížily. U zemědělských o 0,9 procenta, u průmyslových o 0,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,1 procenta. Ceny stavebních prací proti květnu mírně stouply, a to o 0,1 procenta.