Méně prodejen či jejich zmenšení. Podle průzkumu předpokládá část obchodníků v nákupních centrech změny

V důsledku koronavirové krize 42 procent maloobchodníků v nákupních centrech předpokládá, že bude muset upravit prodejní síť. Nejčastěji to bude snížení počtu nebo plochy prodejen. Nejvíce zasažena je v tomto směru gastronomie, kde změny čeká až osmdesát procent nájemců. Pozastavení expanze čeká čtvrtina maloobchodníků, 19 procent prodejců počítá se snížením nákladů na vybavení prodejních jednotek. Vyplývá to z průzkumu realitně-poradenské společnosti CBRE.

Uzavření obchodu nebo ukončení smlouvy zaznamenala čtyři procenta nájemců. Týkalo se to především gastronomie, módy, obuvi a doplňků. Na 75 procent obchodníků očekává návrat svého podnikání do kondice před krizí až v příštím roce. Zhruba stejné procento respondentů nechystá změny týkající se diverzifikace trhů nebo dodavatelského řetězce.

Obchodníci chtějí nyní investovat do kamenných prodejen, rozvoje on-line nástrojů a využití sociálních sítí. „U jednotek nad 500 metrů čtverečních… až 50 procent respondentů očekává nárůst podílu on-line prodeje,“ uvedla vedoucí výzkumu maloobchodního sektoru v CBRE Klára Bejblová.

Největší nárůst předpokládají prodejci elektra, a to až čtyřicet procent z nich. Digitální kanály za ideální doplnění kamenných prodejen považuje sedmdesát procent prodejců. Internet jako hlavní prodejní kanál má jedenáct procent maloobchodníků.

Průzkum společnost CBRE uskutečnila mezi 25. červnem a 24. červencem. Zúčastnilo se ho 64 maloobchodních nájemců obchodních center v České republice. Většinu tvořili prodejci módy, obuvi, doplňků či kosmetiky.

Kvůli zamezení šíření koronaviru byla od 14. března do 10. května většina prodejen v obchodních centrech uzavřena. Podnikaté, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít nebo omezit provoz, si můžou žádat o podporu v rámci programu Covid –⁠ nájemné. Stát jim na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procent. Podmínkou je, že majitel nájemné o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu.

O program je zájem, ministerstvo průmyslu a obchodu k pondělním 14:00 eviduje 10 541 žádostí zhruba za 1,5 miliardy korun. Schválilo zatím 4088 žádostí za 540,8 milionu korun, dalších více než 4600 žádostí za 705,2 milionu korun je rozpracovaných. Ministerstvo zatím nemuselo žádnou žádost zamítnout.

Maximální výše podpory je deset milionů korun. Podpora se vztahuje na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem. Podnikatelé zasažení v souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru mohou o dotaci na komerční nájem žádat do 30. září.