Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Horizont ČT24: Mastercard testuje platby úsměvem (zdroj: ČT24)

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.

„Dovolte mi předvést první krok k biometrické kontrole, což je zaznamenání mé tváře. Stisknu ano, chceme nastavit. A teď už naskenuji svůj úsměv,“ popisuje nastavení parametrů ředitelka oddělení způsobů ověřování ve společnosti Mastercard Nili Klenoffová.

Zákazník by pak k nákupu nepotřeboval platební kartu, chytrý telefon, hodinky ani nic dalšího. Pro provedení a potvrzení platby se stačí jen zadívat do kamery na pokladně.

„Je to skvělá nová technologie, která umožňuje zákazníkům zaplatit úsměvem, snímkem obličeje nebo zamáváním. Můžete zapomenout na neohrabané vytahování peněženky, elektronických zařízení nebo platební karty,“ doporučuje technologii ředitel oddělení kybernetiky a výměny informací společnosti Mastercard Ajay Bhalla

O unikátní data není radno přijít

Odborníci na kyberbezpečnost ale varují, že naše biometrická data jsou příliš cenná, abychom je dávali všanc jen pro snadnější a pohodlnější platby. „Naše biometrické identifikátory jsou unikátní a je velice složité, pokud ne nemožné, je změnit. Jejich unikátnost představuje také mimořádnou hrozbu,“ varuje odborník na umělou inteligenci z organizace Human Rights Watch Amos Toh.

Pokud se kyberzločincům údaje o obličeji zákazníka podaří ukrást nebo pokud jsou prozrazena, je velice obtížné taková data získat zpět a identifikátory opět zabezpečit.

Mastercard ale ubezpečuje, že biometrické údaje jejich zákazníků jsou bezvadně chráněny a v celém procesu fungují jen nepřímo. Podle společnosti tak neexistuje riziko, že by zákazníkovi po platbě úsměvem nakonec zbyly jen oči pro pláč.