Masa se vyrobilo ve druhém čtvrtletí víc. Po ročním propadu začala růst i cena jatečných prasat

Produkce masa v Česku se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114 015 tun. Vzrostla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Nákup mléka od producentů pak dosáhl téměř 768,4 milionu litrů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Hovězího masa bylo vyrobeno 17 788 tun, meziročně o čtyři procenta více. Porážky skotu na jatkách stouply ve 2. čtvrtletí o 3,1 procenta na 57 800 kusů. Podle statistiků meziročně vyšší počet poražených zvířat a vyšší výroba hovězího masa souvisely s nižším vývozem, především býků určených k porážce. Ceny jatečného skotu meziročně klesly v průměru o 3,2 procenta.

Produkce vepřového stoupla meziročně o procento na 53 607 tun. Porážky prasat se zvýšily o 1,3 procenta na 587 700 kusů. Ceny jatečných prasat začaly po ročním propadu růst, meziročně se zvýšily o 13,6 procenta. Zemědělští výrobci prodávali jatečná prasata v průměru za 30,48 korun za kilogram živé hmotnosti nebo 39,63 korun za kilogram jatečně upraveného těla. V porovnání s minulým čtvrtletím byla průměrná cena v mase vyšší o 4,76 koruny za kilogram a 426 korun za jatečné prase.

Výroba drůbežího masa dosáhla ve 2. čtvrtletí 42 534 tun a byla meziročně vyšší o 2,8 procenta. Ceny jatečných kuřat stouply o 1,2 procenta.

Vyšší byl i výkup mléka

Ve 2. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 768,35 milionu litrů mléka, meziročně o 0,2 procenta více. „Vzhledem k dopadům enormního loňského a letošního sucha, problémům s nedostatkem objemných krmiv v řadě chovů, se jeví výsledek šetření ČSÚ v objemu nákupu mléka od tuzemských producentů velice úspěšným,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ze zmíněného celkového množství mlékárny nakoupily od producentů a odbytových organizací ke zpracování 648,58 milionu litrů, meziročně o 1,1 procenta méně.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle ČSÚ vzhledem k nízké cenové úrovni ve 2. čtvrtletí loňského roku meziročně vyšší o 6,2 procenta. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,92 koruny za litr, tedy o 18 hal/l nižší než v minulém čtvrtletí. Snížení ceny podle Bílého odpovídá sníženému obsahu tuku a bílkovin, který je v těchto měsících roku obvyklý.

Ministerstvo očekává nárůst výroby masa, především vepřového

Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzroste výroba vepřového masa do deseti procent a drůbežího masa do pěti procent. Výroba hovězího bude stagnovat. Očekává to ministerstvo zemědělství, sdělil mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Podle Bílého poroste především produkce vepřového masa. „Důvodem je vysoká poptávka Číny po této komoditě spojená s výskytem afrického moru prasat. Výpadek v produkci vepřového masa řeší tato asijská země dovozem mimo jiné ze států Evropské unie,“ řekl.

Nárůst stát očekává i u drůbeže, vzhledem k rostoucí poptávce, nižší ceně a snadné kuchyňské úpravě. Naopak produkce hovězího bude podle Bílého kvůli vyšší spotřebitelské ceně a dlouhodobě nízké spotřebě stagnovat.

Kovanda: Česko většinou vyváží jen levnou produkci

Samotná zemědělská produkce Česka není slabá, konstatuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, potíž je v tom, že je levná.

„Jinými slovy, jsme schopni sklidit relativně dost obilí, například sklizeň základních obilovin letos bude podle odhadů vyšší o 0,26 tuny na hektar, a jsme schopni chovat dost dobytka či drůbeže. Dokonce tolik, že pokud by se náš zemědělský zahraniční obchod počítal na tuny, dosahujeme už od počátku tisíciletí přebytku, například v roce 2016 jsme vyvezli o skoro devět milionů tun více zemědělské produkce, než kolik jsme dovezli,“ říká Kovanda.

Problém tkví podle něho ale v tom, že z velké části Česko vyváží levnou, jen málo zpracovanou produkci. „Takže exportujeme třeba krmiva, obiloviny, olejnatá semena, živá zvířata, minerální vodu či čerstvé mléko,“ říká Kovanda.

Cena takového kilogramu vývozu navíc stále klesá. „V roce 2001 kilogram českého zemědělského exportu vyšel průměrně na zhruba šestnáct korun. V roce 2016 už to ovšem bylo jen necelých třináct korun,“ říká.

V případě dovozu je to však obráceně. „Dovážíme totiž zemědělskou produkci s vyšší mírou zpracování. Jedná se třeba o sýry, tvaroh, vepřové maso nebo čokoládu,“ vyjmenovává. Kilogram dovozu tak stojí více než kilogram vývozu. A nůžky se podle něho rozevírají.

„Ve zmíněném roce 2001 stál kilogram dovozu lehce přes 22 korun, v roce 2016 už bezmála třicet korun. Kilogram dovozu tedy od počátku tisíciletí zdražil z 1,4násobku na skoro 2,5násobek ceny kilogramu vývozu,“ upřesňuje Kovanda.

Podle něho by tak Česku pomohla silnější vývozní orientace na méně rozvinuté země, do kterých jsme schopni vyvážet zemědělskou produkci s vyšší mírou zpracování. „Šedesát procent obratu tuzemského agrárního zahraničního obchodu se ale uskutečňuje jen s pěti zeměmi, a to s Německem, Slovenskem, Polskem, Rakouskem a Maďarskem,“ dodává.  

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil vyřizování žádostí o dotace firmám z holdingu Agrofert. Stalo se tak 9. prosince, kdy prezident Petr Pavel jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, informovala nyní mluvčí fondu Eva Češpiva. Nadále podle ní platí, že situace bude trvat do doby, než Babiš střet zájmů právně vyřeší. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský sdělil, že holding respektuje rozhodnutí správních orgánů.
před 3 hhodinami

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 15 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 16 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
včera v 16:49

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
včera v 16:32

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025
Načítání...