Máme co nabídnout, ale musíme být silný tým, zní na setkání ekonomických diplomatů

V Praze probíhá tradiční porada ekonomických diplomatů z českých ambasád. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) se v koronavirové pandemii ukázalo, že tuzemské firmy vynikají v perspektivních oborech. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) může země na mezinárodním poli uspět jen tehdy, když bude vystupovat jako silný tým hájící národní zájmy.

Cílem konference je diplomatům zprostředkovat informace o novinkách a prioritách v prosazování českých ekonomických zájmů v zahraničí, aktuální ekonomické situaci ČR a jejím výhledu a zhodnocení spolupráce resortů zapojených do podpory vnějších ekonomických vztahů. Firmy se podělí se svým pohledem na formy státní podpory exportu. Uskuteční se též konzultace diplomatů s exportními firmami.

Pozornost se soustřeďuje především na následky pandemie a její negativní dopad na zahraniční obchod a investice. Vývoz podle premiéra loni klesl o 4,4 procenta, počet investičních projektů v Česku za loňský rok pak představoval 31 procent průměru z let 2018 a 2019. Covid navíc podle Babiše přinesl nárůst protekcionismu a posílil roli státu v ekonomice. Jde o novou výzvu, v níž musí ekonomická diplomacie pomoci, míní.

České firmy mají podle něj ve světě dobré renomé, zároveň ale slýchává přání zahraničních partnerů, aby se ještě více tuzemských společností angažovalo a investovalo v zahraničí. Česko má ambici stát se zemí nápadů, nových technologií a investicí, řekl Babiš. Prioritou ekonomické diplomacie podle něj musí být například zapojení českých firem v zahraničních projektech v oblasti energetiky.

Zdravotnictví a nanotechnologie

Podpora českým firmám a podnikatelům je důležitější než kdy dříve, firmy potřebují pomoc, aby nepřišly o trhy, na kterých se již prosadily a dlouhodobě udržely, prohlásil potom ministr zahraničí Kulhánek. Pandemie podle něj napáchala celosvětově obrovské škody, přinesla ale i některá pozitiva.

„Ukázalo se, že Česká republika má firmy, které vynikají v perspektivních oborech, jako je zdravotnictví, digitální technologie, nanotechnologie, a obstojí tak i v mezinárodní konkurenci,“ poznamenal ve videozdravici ministr, který se kvůli dnešnímu jednání v Lucemburku s ekonomickými diplomaty sejde až v úterý.

Technologická vyspělost českých firem je podle něj klíčovým předpokladem, aby se z ČR stala znalostní ekonomika na nejvyšší úrovni. „Český inovační potenciál by neměl zůstat nevyužitý,“ dodal Kulhánek.