Libru žene vzhůru vítězství konzervativců, posilují i akcie

Události: Trhy uvítaly jasný výsledek voleb (zdroj: ČT24)

Britská měna po oznámení výsledků voleb posílila, což se projevilo i na české koruně. Ta po páteční desáté hodině vůči britské měně oslabila o zhruba 1,2 procenta, což znamená, že je vůči libře nejslabší od května 2017, řekl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Konzervativci ve volbách získali absolutní většinu ve sněmovně, je proto takřka jisté, že Británie v lednu 2020 opustí EU. Rekordně kvůli tomu stouply i evropské akcie. Zájem investorů o rizikovější aktiva posilují také zprávy o pozitivním vývoji ohledně americko-čínské obchodní dohody.

V posledních třech měsících podle Kovandy žádná jiná měna na světě neposílila vůči koruně tolik jako libra, o zhruba 4,7 procenta. Za posledních šest měsíců libru vůči koruně překonala jen ukrajinská hřivna.

„Libra tak zpevňuje proti koruně aktuálně asi na úroveň 30,6 koruny za libru. Jde však o méně výrazné zhodnocení než v případě dolaru. To souvisí s tím, že česká měna těží z návratu rizikového apetitu, který pomáhá středoevropským měnám,“ konstatuje analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Cena jedné libry v korunách
Zdroj: CYRRUS/Bloomberg

„Nadále je nejpravděpodobnější scénář uzavření solidní dohody s EU. Evropské akcie posilují o více než jedno procento proti čtvrtečnímu závěru, francouzské jsou nejvýše od roku 2008, ne moc daleko od maxim v roce 2007,“ uvedl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Obchodování v Praze podle něj začalo také pozitivně.

Burzy po celém světě rostou. Investoři oslavují, že došlo k průlomu při vyjednávání kolem obchodních válek a Boris Johnson dostal silný mandát k dokončení brexitu. Tyto zprávy byly navíc podpořeny Americkou centrální bankou a Evropskou centrální bankou, které budou příznivou měnovou politikou podporovat růst trhů.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Kolem 10:30 SEČ panevropský akciový index STOXX 600 připisoval 1,71 procenta na 414,61 bodu. Přesahoval tak svůj rekordní uzávěr z dubna 2015. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 stoupal o 1,7 procenta na 7397,41 bodu. Index menších britských firem FTSE 250 připisoval 4,46 procenta na 21 721,19 bodu. Během ranního obchodování dosáhl rekordní výše 21 910 bodů.

„Někteří investoři dnešek vnímají jako předčasné Vánoce, protože se sčítá brzké řešení dvou zásadních politických rizik,“ řekl ekonom Dean Turner ze společnosti UBS Wealth Management. „Silný volební výsledek (konzervativců) v Británii a vývoj směrem k první fázi dohody mezi USA a Čínou pozvedly náladu na trhu,“ dodal.

Ve čtvrtek totiž informovala agentura Reuters, že Spojené státy podle dvou nejmenovaných zdrojů pozastaví plánované uvalení cel na čínský dovoz za téměř 160 miliard dolarů ročně. Tato cla měla původně vejít v platnost 15. prosince. Čína se výměnou za to zaváže, že příští rok koupí více amerických zemědělských produktů. Čínské ministerstvo zahraničí v pátek také uvedlo, že chce obchodní spor vyřešit, ale musí to být výhodné pro obě strany.

Libra posiluje i vůči dolaru

Libra pochopitelně posiluje i vůči dalším měnám, konkrétně k americkému dolaru, a to nejvýrazněji od roku 2017, a dostala se tak na nejvyšší úroveň vůči americké měně od května 2018. „Libra posílila v reakci na výsledek britských parlamentních voleb o více než 2 % nad úroveň 1,34 za dolar,“ konkretizuje Pfeiler.

Cena jedné libry v dolarech
Zdroj: CYRRUS/Bloomberg

Investoři jsou včerejším hlasováním podle analytiků nadšeni. Pohodlná většina podle nich umožní Borisi Johnsonovi prosadit odchod Spojeného království z Evropské unie bez výraznějších potíží. „Z trhů mizí strašák v podobě divokého brexitu, což vede k růstu cen rizikových aktiv,“ vysvětluje Pfeiler.

A proti dolaru posiluje i euro. Na vyšší úrovně jej kromě výsledku britských voleb vyhnal i optimistický tón nové guvernérky Evropské centrální banky nebo lepší makroekonomická data v eurozóně.

Cena jednoho eura v dolarech
Zdroj: CYRRUS/Bloomberg

„Vůči koruně však mírně euro oslabilo. To opět souvisí s preferencí rizikovějších měn,“ dodává Pfeiler. Vůči euru pak libra zhodnotila na nejsilnější úroveň od roku 2016, od doby těsně po červnovém referendu o brexitu.

Brexit s dohodou je nyní pravděpodobnější, míní Kovanda

Výsledek britských voleb je příznivou zprávou i pro českou ekonomiku. Libra totiž posiluje podle Kovandy nejen proto, že konzervativci premiéra Johnsona vyhráli, ale i proto, že vyhráli s velkým náskokem. „Ten dává Johnsonovi silný mandát k dalšímu vyjednávání o podobě brexitu. Zároveň oslabuje zaryté zastánce tvrdého brexitu, tedy brexitu stůj co stůj, mezi konzervativci, kteří by měli silnější slovo při Johnsonově těsnějším vítězství,“ konstatuje Kovanda.

Výsledek voleb lze tak podle něho číst částečně právě tak, že Británie si většinově přeje nevyhrocený, takzvaně „měkký“ odchod z Evropské unie. „Ten Johnson na podzim dohodl s Bruselem, avšak britský parlament mu jej neposvětil, což ho uvrhlo do klinče. Včerejší volby parlament odblokují, což je pochopitelně další dobrá zpráva jak pro britskou ekonomiku, tak pro ekonomiku zbytku Evropské unie,“ dodal Kovanda.

Česko podle letošní studie univerzity v belgické Lovani v případě brexitu s dohodou, který je tedy nyní mnohem pravděpodobnější než brexit bez dohody, přijde o zhruba 11 tisíc pracovních míst. V případě brexitu bez dohody by česká ekonomika přišla o zhruba 47 tisíc pracovních pozic. „Lze tedy vlastně říci, že čtvrteční britské volby dost možná zachránily 36 tisíc pracovních míst v Česku,“ poznamenal Kovanda.