E.ON zlevní elektřinu, ceny budou o pětinu nižší než vládní strop

Od začátku října zlevní energetická společnost E.ON elektřinu 800 tisícům svých klientů, kteří nemají fixaci. Nově budou platit cenu asi o pětinu nižší oproti vládou stanovenému cenovému stropu. Oproti současným ceníkům zlevní E.ON o 16 procent. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

V základní jednotarifní distribuční sazbě D02d bude E.ON od října účtovat 4793 korun za megawatthodinu. Vládou stanovená maximální cena činí 6000 korun za megawatthodinu elektřiny. Na začátku roku dodavatelé zpravidla nabízeli ceny odpovídající vládnímu maximu. Postupně ale začali zlevňovat.

„Ujišťovali jsme, že jakmile nám to situace na trhu dovolí, svým zákazníkům ceny snížíme, což aktuálně děláme pro obě komodity. Společně se zářijovým zlevněním plynu bude mít výhodnější ceny už téměř milion našich klientů s nefixovanou cenou energií. Ceny, které mají naši stálí zákazníci, jsou teď na srovnatelné úrovni jako nabídky pro nové klienty,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Jan Zápotočný.

Společnost ujistila, že snížení cen bude automatické, stávající zákazníci nebudou muset uzavírat žádnou novou smlouvu. „Všem zákazníkům, kterých se zlevnění týká, také zároveň přepočítáme zálohy. Když je bude možné snížit, pošleme jim nový rozpis, nebo je upravíme v nejbližším vyúčtování,“ popsal vedoucí prodeje energií pro domácnosti a prokurista společnosti E.ON Energie Radek Fišer.

Cenu plynu snížil E.ON od začátku září. Zákazník s běžnou spotřebou bez fixace nově platí 2321 korun za megawatthodinu. Oproti dřívějším cenám je to o 436 korun méně, oproti vládou stanovenému stropu u plynu (3000 korun za megawatthodinu) zhruba o sedm stovek méně.

Pod vládní stropy se ceny plynu i elektřiny u E.ONu dostaly v únoru. V prvních měsících roku snížily ceny pod cenový strop například také innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí i ČEZ.

V posledních týdnech dodavatelé opět zveřejňují nové nabídky tarifů. Například innogy od října sníží 310 tisícům zákazníků cenu plynu na úroveň 18 procent pod cenovým stropem. Moravské naftové doly v minulých dnech snížily cenu plynu u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a u elektřiny o 24 procent. Od září zlevnila energie více než 700 tisícům klientů také Pražská energetika, a to elektřinu o 20 procent a plyn o 30 procent. Od poloviny září pak zlevní ceníky energií s fixací také ČEZ. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy. Plyn s roční fixací pak bude pod hodnotou cenových stropů o čtvrtinu.

ČEZ zároveň zlevní ceníky dvouletých a tříletých produktů. Nové nabídky chystají i další dodavatelé.