Čerpání dotací koronavirus nezastavil, starosty ale trápí přílišná administrativní zátěž

Události: Čerpání evropských dotací (zdroj: ČT24)

Česko zatím z evropských dotací využilo 341 miliard korun, tedy asi 54 procent z peněz vyjednaných na roky 2014 až 2020. A čerpání se podle ministerstva pro místní rozvoj nezastavilo ani v době epidemie, kdy ke konci července úřady evidovaly přibližně 1100 výzev v hodnotě skoro 804 miliard. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) je tak na tom Česko dobře. Méně spokojení jsou však už starostové, trápí je především administrativní zátěž při žádostech o dotace.

Evropská komise zatím dostala žádosti o proplacení za víc než 283 miliard korun, především za dopravní a regionální projekty. Představuje to 46 procent celkového objemu.

Rekonstrukce se dočkala třeba i jedna z nejstarších škol v Havlíčkově Brodě –⁠ znamená to nové výtahy a sociální zařízení a dokončují se učebny v podkroví.

Před třemi lety začala škola spolu s městem velkou opravu připravovat, letos na začátku roku peníze z Evropy získala, v červnu se začalo stavět. „Je to něco přes jedenáct milionů, evropská dotace je devadesátiprocentní,“ upřesňuje ředitelka ZŠ Štáflova v Havlíčkově Brodě Veronika Prchalová.

Na modernizaci škola čerpá peníze ze současného programového období. Do jeho konce zbývají teď už jen měsíce a celkem má Česko k dispozici 600 miliard. „Na pondělní radě za účasti ministrů jsme zejména apelovali na to, abychom co nejvíce peněz, pokud možno všechny, měli zazávazkovány do konce roku, my jsme na tom ale relativně dobře, protože zazávazkováno už máme více než 555 miliard,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Starosty trápí administrativa, které čelí v žádostech o dotace

Méně spokojení jsou však starostové, a to kvůli administrativní zátěži, kterou musejí při žádostech o dotace řešit. Svaz měst a obcí pro ně ale teď připravil seznam dotačních titulů z jednotlivých resortů. Radnicím tak chtějí zjednodušit přístup k informacím.

„Bohužel, když se na to podívate, jednotlivá ministerstva mají v rámci svých organizací několik druhů výzev, je to velmi náročné se v tom zorientovat,“ konstatuje výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Peníze by podle starostů byly potřeba hlavně na chodníky, čističky odpadních vod nebo kanalizaci. A souhlasí s nimi i část opozice.

„Problém je, jestli je to dostatečně kvalitní, jestli čerpáme na ty projekty, které si to zaslouží, které jsou udržitelné, které nám dlouhodobě pomáhají,“ míní člen výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ondřej Profant (Piráti). „Je to třeba otázka, zdali se nám daří čerpat peníze třeba na digitalizaci a vytváření digitální infrastruktury pro rychlý internet i na venkově,“ připomíná předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Už teď se taky připravují programy pro nové období, tedy roky 2021–⁠2027. To má mít Česko k dispozici 960 miliard. Čeká se ale na definitivní schválení Evropským parlamentem.