Ceny v průmyslu v Česku zrychlily růst, v zemědělství zpomalily pokles

Události: Ceny výrobců a další zdržování (zdroj: ČT24)

Ceny průmyslových výrobců v Česku v červenci zrychlily meziroční růst, v zemědělství naopak zpomalily pokles. V průmyslu se zvýšily počtvrté po sobě, když stouply o 1,7 procenta. V zemědělství klesají už patnáct měsíců a v červenci se snížily o 3,7 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 3,5 procenta, u stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 1,8 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Ve srovnání s červnem ceny v průmyslu vzrostly o 0,6 procenta, ceny zemědělských výrobců se nezměnily. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 1,3 procenta, stavební práce byly podle odhadů dražší o desetinu procenta.

Ceny průmyslových výrobců v červenci zrychlily meziroční růst z červnového jednoho procenta. Zvýšily se v koksárenství a rafinérském průmyslu; ceny počítačů, elektronických a optických přístrojů stouply o 5,1 procenta. Opravy, údržba a instalace strojů a zařízení zdražily proti loňsku o 4,8 procenta, za elektřinu, plyn, páru a klimatizovaný vzduch podniky platily o čtyři procenta víc. Klesly ceny dřeva, papíru, základních kovů a ropy. Ceny potravinářských výrobků byly meziročně nižší o 2,9 procenta, zejména za oleje a tuky a také mlýnské a škrobárenské výrobky.

V zemědělství ceny na červencových 3,7 procenta zpomalily meziroční pokles z červnových 7,5 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly o 7,4 procenta, v živočišné byly vyšší o 0,7 procenta. Nižší než před rokem byly ceny brambor o 23,1 procenta, obilovin o 12,8 procenta a čerstvé zeleniny o 7,8 procenta. Ceny ovoce se zvýšily o 43,4 procenta a olejnin o 5,9 procenta. Vzrostly ceny skotu a mléka, zlevnila vejce, drůbež a prasata.

Červencový odhadovaný meziroční růst cen stavebních prací o 1,8 procenta následoval po zvýšení o 1,9 procenta v červnu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v červenci meziročně nižší o desetinu procenta.

Tržní služby pro podniky zdražily v červenci meziročně o 3,5 procenta stejně jako o měsíc dřív. O desetinu vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu, o zhruba devět procent za služby týkající se zaměstnání a o 7,8 procenta stouply za služby kolem nemovitostí.

Analytik: Důvod k panice není

Červencové ceny v průmyslu sice překvapily směrem nahoru, důvod k panice to ovšem není, míní analytik Cyrrusu Vít Hradil. Jednorázové výkyvy oběma směry jsou v tomto oboru standardem. V aktuálních datech nenachází žádné rizikové signály pro vývoj spotřebitelské inflace, která tak podle něj i v blízké budoucnosti zůstane pod kontrolou.

Podobně se vyjádřil i hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. „Růst cen v průmyslu, který je klíčovou součástí výrobních cen, tak je na velmi rozumných úrovních,“ uvedl s tím, že v posledních měsících Česko zažívalo v průmyslu výrobní deflaci, která nyní odeznívá.

V souvislosti s cenami v zemědělství zmínil, že meziroční poklesy byly výraznější v minulosti. „Největší zlevňování ve výrobních řetězcích pomalu odeznívá. (...) Současný vývoj bych nehodnotil ani pesimisticky ani optimisticky. Myslím, že to ukazuje na určitou stabilitu cen na pultech, možná jejich lehký nárůst v příštím roce, ale platí, že zde jsou velké rozdíly mezi jednotlivými komoditami v případě cen potravin,“ zmínil Bureš.

Páteční čísla zveřejněná statistiky pro centrální banku vyznívají ve směru proinflačních rizik, a budou tak podporovat dosavadní rétoriku už pouze velmi opatrného snižování sazeb po čtvrt procentních bodech, je přesvědčený analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Finanční trhy včetně kurzu koruny na data o cenách výrobců podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče nijak zvlášť viditelně nereagovaly.

Studio ČT24: Ekonom Jan Bureš k cenám výrobců (zdroj: ČT24)