Byznys chce od politiků, aby pomáhali zmenšovat bariéry pro vstup na čínský trh

Události: Byznys s Čínou (zdroj: ČT24)

Česko chce mít dobré vztahy s Čínou, a to hlavně kvůli ekonomickým vazbám. V úterý se na tom ve sněmovně shodli politici a zástupci byznysu v Poslanecké sněmovně.

Čeští politici by měli při jednáních s Čínou usilovat o omezení bariér pro vstup českých firem na čínský trh. Na konferenci ve sněmovně to řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Nedostatečný přístup na čínský trh je podle něj větší problém než to, že se nenaplnila očekávání ohledně slíbených čínských investic v Česku. Připomněl, že český vývoz do Číny činí ročně zhruba 50 miliard korun, dovoz z Číny je desetinásobný.

Obchod Česka s Čínou
Zdroj: ČT24

Podle Špicara by se mělo výrazně zlepšit saldo obchodní bilance. Za závažný problém označil přetrvávající bariéry pro vstup českých firem na čínský trh, kromě cel a různých certifikátů to podle něj je i nedostatečná ochrana duševního vlastnictví v Číně nebo ne vždy dobrá vymahatelnost práva. 

„Apeluji na politiky, aby tyto problémy na jednáních s čínskými partnery zmiňovali a pomáhali tak zlepšit saldo obchodní bilance,“ řekl Špicar. Debata se podle něj musí vést nejen na bilaterální bázi mezi Českem a Čínou, ale i na evropské úrovni. Situaci by exportérům podle Špicara výrazně usnadnilo přijetí dohody o volném obchodu mezi EU a Čínou. 

Česko-čínské vztahy se v nedávné minulosti zhoršily kvůli sporům o výrobky čínské firmy Huawei či kvůli vystoupení pražských hudebních souborů

Levné technologie Huawei využívají i české státní instituce. Minulý měsíc společnost třeba zvítězila v tendru ministerstva financí. Dodá technologie do čtyř objektů, ve kterých ministerstvo sídlí a které jsou propojeny optickou sítí. Kromě centrály je to třeba i budova finančního úřadu. Cena zakázky je necelých 12 milionů korun. 

Soutěž vyhrála několik měsíců poté, co před společností Huawei varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Postupujeme podle metodiky. Neshledali jsme žádný relevantní důvod, proč bychom měli Huawei ze zakázky vyloučit,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec. 

Politici a podnikatelé se shodují, že Čínu nelze ignorovat. Podmínky musí být ale výhodné pro obě strany. „Samozřejmě existují i bezpečností rizika, na která nesmíme zapomenout,“ dodal ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že cílem diplomacie je nastavit takové vzájemné vztahy s Čínou, které budou výhodné pro obě strany. Hluboký deficit obchodní bilance mezi Českem a Čínou považuje za problém i on. „Pro diplomacii platí, že bychom měli ve vztahu k Číně významněji mluvit o reciprocitě, o vzájemném přístupu na trh,“ řekl. Příležitost k podpoře českého vývozu do Číny podle něj bude v listopadu na šanghajském importním fóru, kde bude Česko partnerskou zemí.