Britové mají rádi hodně sladké cukrovinky. Po brexitu za ně ale budou platit víc, soudí zástupce Nestlé

Byznys24: Zástupce Nestlé Vratislav Janda o dopadech brexitu (zdroj: ČT24)

Ke zdražení potravin na britském trhu určitě dojde, protože po brexitu se přejde na tarify Světové hospodářské organizace (WTO), uvedl v pořadu Byznys ČT24 ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé Česko a Slovensko Vratislav Janda. U potravin jsou někde kolem 21 procent, ale když jsou v nich obsaženy například sušené mléko či cukr, tak víc. A zdražení třeba o 30 procent už je citelné.

„Britové to zásadně pocítí, budou omezeni ve vyběru,“ řekl Janda s tím, země EU si oproti tomu budou moci vybrat, odkud budou potraviny nadále dovážet. 

Společnost Nestlé, která je největším výrobcem cukrovinek na světě, se také předzásobuje, aby mohla vykrýt případné výpadky v dodávkách. „Za zásadní otázku považujeme, co nastane v den D+1, pokud dojde k tvrdému brexitu (odchod bez dohody).“

Skupiny výrobků s nejvyšší koncentrací vývozů do UK (% celkových vývozů dané skupiny)
Zdroj: Česká spořitelna

A přestože Janda si myslí, že Nestlé je připravena na brexit lépe než Evropská komise či britská vláda, může v prvních dnech a týdnech docházet ke zpoždění na hranicích. Může také vyvstat nutnost prodávat část zboží na jiných trzích.

S tím mohou být spojeny dodatečné investice na hledání nových exportních teritorií, na změnu receptur či technologických postupů, dopad na ceny pro zákazníky. Britský trh má totiž svá specifika. „Chuťová preference Britů je více cukru, než je u nás ve střední Evropě zvykem,“ řekl Janda. Specifické je i rozsáhlé přidávání karamelu. 

Export služeb z Česka do Velké Británie v roce 2017 (podíl exportu do VB na celkovém exportu kategorie služeb v %, výběr)
Zdroj: OECD/Deloitte

Není to ale jen brexit, který může v nejbližší době zasáhnout výrobce cukrovinek. Mluví se třeba o nedostatku čokolády, zájem o ni ve světě neustále roste. Některé studie však upozorňují, že by do poloviny století mohlo zaniknout až 90 procent kakaových plantáží. Žebříček producentů kakaa vede Pobřeží slonoviny a Ghana. Kakaovníky tam ale ohrožují nejrůznější škůdci, plísně a nemoci. Náchylné stromky ve světě ubývají i kvůli globálnímu oteplování.

„Proti výkyvům se zajišťujeme na komoditních burzách. Investujeme do farmářů, do plantáží. Snažíme se, aby náš obchod byl maximálně šetrný k přírodě,“ řekl Janda.