Banky budou muset vytvářet novou rezervu, rozhodla ČNB

Český finanční sektor je odolný, vzrostla v něm ale systémová rizika, která by v případě nepříznivého vývoje měla citelný dopad na kapitálové vybavení bank, ukázaly zátěžové testy České národní banky (ČNB). Kvůli vývoji systémových rizik bankovní rada rozhodla o zavedení nové systémové kapitálové rezervy, kterou budou muset banky vytvářet od ledna 2025. Její sazba je 0,5 procenta, podle ČNB to pro banky představuje zhruba 14 miliard korun, které budou muset držet v rezervě.

„Zvyšují se strukturální rizika, jejichž materializace by při naplnění nepříznivého scénáře mohla snížit dostupnost úvěrů pro domácnosti a nefinanční podniky,“ uvedl k zavedení rezervy označené zkratkou SyRB ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub. Podle centrální banky se míra těchto rizik zvýšila s ohledem na geopolitické napětí a na snahy o dekarbonizaci a deglobalizaci. Česko by bylo nepříznivým zahraničním vývojem výrazně zasaženo s ohledem na otevřenost své ekonomiky.

„Rezerva posílí odolnost bankovního sektoru vůči potenciálním projevům dlouhodobějších strukturálních rizik. Ty mohou zvýšit i potenciální náklady spojené s přechodem domácí energeticky náročné ekonomiky na nízkouhlíkovou či s rostoucí intenzitou kybernetických útoků,“ uvedla členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková.

Rozhodnutí ČNB vychází ze Zprávy o finanční stabilitě, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům.

Kubelková také informovala, že ČNB s účinností od 1. července snižuje sazbu proticyklické kapitálové rezervy na ochranu úvěrového trhu o půl procentního bodu na 1,25 procenta. ČNB sazbu snížila s ohledem na pokles systémových rizik v bilanci bankovního sektoru. Rezervu mají banky i další úvěrové instituce vytvářet jako ochranu proti rizikům, která plynou z nadměrného růstu úvěrů.

Pravidla pro poskytování hypoték se nemění

Bankovní rada rovněž ve čtvrtek ponechala beze změny pravidla pro poskytování hypoték. Nadále platí limit výše hypotečního úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti (LTV) 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent. Zbývající dva limity zůstávají deaktivované.

ČNB začala uvolňovat pravidla pro poskytování hypoték v minulém roce. Od loňského července zrušila povinnost pro banky uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu žadatele o hypotéku (DSTI). Od začátku letošního roku banky nemusí uplatňovat ani limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI).

„V situaci postupného oživování aktivity na hypotečním a nemovitostním trhu je působení ukazatele LTV důležité pro zachování dlouhodobé stability poskytovatelů hypotečních úvěrů a domácností,“ uvedla Kubelková.