Zóna ČT24: Ministerstvo obrany omezilo přístup českých vojáků do zahraničních armád i na Ukrajinu

Zóna ČT24 (26. 11. 2023) (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany podle zjištění České televize výrazně omezilo přístup českých občanů do zahraničních armád. Po několika měsících války na Ukrajině se změnila pravidla – a souhlas dostávají jen ti, kteří nikdy předtím nesloužili v české, respektive československé armádě. A to výrazně zmenšuje množinu možných zájemců pro boj na Ukrajině. Podle resortu jsou nepostradatelní pro obranyschopnost země. Pořad Zóna ČT24 se věnoval právnímu postavení českých vojáků, kteří odešli bojovat proti ruské invazi.

Příslušné povolení k boji v armádě cizího státu vydává prezident na základě stanovisek ministerstev vnitra a obrany.

„Posledního půl, tři čtvrtě roku dává ministerstvo obrany nedoporučující stanoviska vojákům v povinné záloze,“ potvrdil Martin Machatý z Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Armádní záloha přitom čítá několik set tisíc lidí, v podstatě všechny bývalé vojáky, včetně těch, kteří jen prošli povinnou základní službou.

„Nejde rozhodně o to mařit někomu snahu a vůli pomoci Ukrajině, ani výmysl úředníka. Jde o principiální věc, kdy ministerstvo obrany má primárně odpovědnost za obranu naší země. (…) Naši občané mají brannou povinnost především k naší zemi,“ napsala v SMS zprávě pro ČT ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Zřejmě i proto v poslední době chodí na Hrad jen asi deset žádostí měsíčně, z toho uspějí v průměru tři. Celkem dostalo povolení 122 lidí. Další desítky Čechů podle odhadů na Ukrajině čekají a spoléhají na případnou abolici.

Pořad se také zaměřil na síť tunelů pod Gazou nebo na fyzickou kondici adolescentů dnes a před sto lety. Rozebíral i výcvik členů Aktivních záloh Armády České republiky nebo nový radarový navigační systém na vojenském letišti v Praze-Kbelích. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.