Podpora Ukrajiny pomáhá českým firmám růst, řekl Fiala

Brífink premiéra Petra Fialy k zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) na pondělní konferenci o přispění českých firem k poválečné obnově Ukrajiny řekl, že tuzemské firmy jsou zapojeny do stovek konkrétních projektů či dodávek. „Pomáháme Ukrajině, peníze zároveň pomáhají českým firmám růst,“ prohlásil předseda vlády s tím, že tuzemské společnosti svou kvalitou dokáží zaujmout i zahraniční subjekty.

„Významně se také podílíme na obnově energetické soustavy Ukrajiny. Není to náhoda, Česko patří k jejím významným podporovatelům v podstatě od okamžiku, kdy byla napadena ruskou agresí. Naše podpora je mnohostranná, na projekty uvolňujeme značné částky. Jsou to věci, které pomáhají v každodenním životě – například odminování zemědělských ploch nebo školní autobusy pro děti,“ vypočítal Fiala.

Připomněl i dodávku úpravny vody do Dněpropetrovské oblasti, vybavení operačních sálů či desítek zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Česko podle premiéra uvolnilo na tuto pomoc Ukrajině loni asi půl miliardy korun, letos má být dle něj částka obdobná.

„Naprostou většinu věcí, které vláda podporuje, realizují české firmy. Jde o dvojí užitek – pomáháme Ukrajině a současně peníze pomáhají našim firmám růst,“ zdůraznil předseda vlády s tím, že tuzemské společnosti kvalitou dokáží zaujmout i zahraniční investory či finanční instituce. České firmy tak podle něj v tvrdé konkurenci vyhrávají i velké tendry.

Výroba elektřiny a tepla

Tématem konference jsou i dodávky českých kogeneračních jednotek, které na Ukrajině pomáhají obnovovat energetickou infrastrukturu. Konference se účastní mimo jiné i vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný nebo zmocněnec Svazu průmyslu a dopravy ČR pro Ukrajinu Jakub Weimann.

Kogenerační jednotky pro společnou výrobu elektřiny a tepla jsou na Ukrajině podle Kopečného jedním z nejvíce žádaných výrobků. „Ukrajinská města vypisují tendry v hodnotách desítek milionů eur,“ dodal. České firmy zaujímají zhruba 35 procent ukrajinského trhu kogeneračních jednotek. Společnosti, které se chtějí v rekonstrukci Ukrajiny prosadit, musí být na tamním trhu první, poznamenal Kopečný.

Události: Pomoc českých firem Ukrajině (zdroj: ČT24)

Tři desítky kogeneračních jednotek za více než 400 milionů korun dodala od loňského října na Ukrajinu společnost GENTEC CHP. S celkovým výkonem 17 megawattů podle zástupců firmy zásobují teplem a elektřinou více než 17 tisíc domácností. Plynové kogenerační jednotky jsou podle výkonného ředitele společnosti Václava Kleina nejvhodnější pro zajištění rychlé obnovy a decentralizace ukrajinské energetiky. Protože jde o malé zdroje, mohou být rozmístěny na řadě míst, takže je obtížnější je bombardováním vyřazovat z provozu, uvedl.

Klein také řekl, že kogenerační jednotky by mohly najít uplatnění i při útlumu uhelné energetiky v Česku. „Mohou nahradit až jeden gigawatt uhelných zdrojů v poměrně krátkém čase,“ popsal. Technologie je podle něho v porovnání s klasickými plynovými elektrárnami účinnější a nabízí možnost flexibilní výroby elektřiny a tepla. Ministerstvo průmyslu a obchodu počítá s útlumem uhelných zdrojů do roku 2030, v krizovém scénáři do roku 2027. V současnosti uhelné elektrárny pokrývají zhruba čtyřicet procent domácí spotřeby elektřiny, do budoucna jejich výkon mají nahradit obnovitelné a plynové zdroje, ve druhé polovině třicátých let i nové jaderné bloky.

Kopečný: Pomoc Ukrajině znamená pro Česko plus

Kromě energetiky se Česko zaměřuje podle Kopečného na Ukrajině také na vodohospodářství a obnovu zdravotnictví, jak vzpomenul i premiér. „V letošním roce už jsme dodali několik operačních sálů, gynekologických ordinací, chirurgických sálů, jednotek intenzivní péče včetně výcviku personálu do několika nemocnic od Lvova až po Charkovskou oblast,“ řekl vládní zmocněnec v Interview ČT24.

Interview ČT24 s Tomášem Kopečným (zdroj: ČT24)

Kopečný taky přiblížil, že z hlediska pomoci a podpory Ukrajiny je česká ekonomika jednoznačně v plusu. „Už jenom na tom čísle minulého roku můžeme vidět, že česká vláda do toho dala dvacet milionů eur a respektive české firmy získaly 35 milionů euro od zahraničních sponzorů, což se vrací všechno do státního rozpočtu, na daních, na odvodech, sociálním pojištění,“ poznamenal.