Žádný z policistů při zásahu na filozofické fakultě nespáchal trestný čin, řekl ředitel GIBS

Střelbě na Filozofické fakultě nemohli policisté podle šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů zabránit (zdroj: ČT24)

O zásahu policie při loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jednal ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor. Poslanci se zabývali informací Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která činnost policie prověřuje. Podle prověřování GIBS žádný z policistů či zaměstnanců Policie České republiky není podezřelý ze spáchání trestného činu, uvedl ředitel inspekce Vít Hendrych. Dodal také, že policisté střelbě nemoli zabránit. Ředitel GIBS zároveň doporučil policii provést důkladnou analýzu postupů a metodiky.

„GIBS došla k závěru, že žádný z policistů či zaměstnanců Policie ČR není podezřelý ze spáchání trestného činu. Není tedy namístě zahájení úkonů trestního řízení a provádět prověřování konkrétních skutkových okolností,“ řekl Hendrych.

Vládního koordinátora strategické komunikace Otakara Foltýna závěr GIBS nepřekvapil. „Zákonná gesce GIBS je vyšetřování trestné činnosti příslušníků bezpečnostních sborů, v tomto případě policie. Předpokládám, že nikdo nečeká, že se bavíme o úmyslném trestném činu, nicméně mohlo dojít k činu nedbalostnímu. Je dobře, že se nic takového nepotvrdilo,“ řekl ve vysílání ČT24.

Vládní koordinátor strategické komunikace Foltýn hovořil o zprávě GIBS k policejnímu zásahu na FF UK (zdroj: ČT24)

„Druhá věc je, jestli bylo vše v pořádku z hlediska rychlosti reakce, taktického vyhodnocení správnosti zásahu a podobně. Některé policisty osobně znám. Jsem přesvědčen, že do toho dali, co mohli, a šli do toho s mimořádnou odvahou a nasazením,“ uvedl Foltýn.

K výsledkům šetření GIBS se má vyjádřit také policie. „Dohodli jsme se s panem policejním prezidentem, že (...) příští týden chceme veřejně okomentovat výsledky GIBS z pohledu policie. Policie zároveň bude prezentovat výsledky své analytické pracovní skupiny,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Inspekce doporučila policii udělat důkladnou analýzu postupů a metodiky, aby se mohla do budoucna lépe připravit na podobné případy. GIBS zašle policii své návrhy na metodická doporučení k určitým oblastem, nabídne i odborníky s nestranným pohledem, kteří se mohou vyhodnocení postupu policie účastnit, uvedl Hendrych.

GIBS k policejnímu zásahu při střelbě na FF UK (zdroj: ČT24)

Prověřování se podle něj GIBS zhostila komplexně. „Věci máme zahrnuty v metodických doporučeních, kde jsme shledali, že vidíme prostor pro zrychlení a zefektivnění policejních činností při takových událostech,“ poznamenal. Konkrétní oblasti, kterých se doporučení GIBS týkají, představuje Hendrych až na neveřejném jednání výboru, které následovalo po zhruba hodinové úvodní debatě, na niž měla přístup i média a veřejnost.

Podle Foltýna by bylo ideální, kdyby zjištění a podezření kriminální policie byla rychleji dostupná i pro tyto případy. „To, co mohlo být rychlejší, pokud by byly dokonale propojeny informační systémy, by bylo zjištění pořízení většího množství zbraní v krátkém časovém rozmezí, případně spojení vraždy otce podezřelého a následně úmyslu, který mohl mít,“ konstatoval.

V debatě vystoupil i jeden z pozůstalých, který zkritizoval GIBS za to, že právě s příbuznými obětí střelby nekomunikovala. Sám inspekci odeslal e-mail, na který podle svých slov dosud nedostal odpověď. „Chtěli bychom něco říct, aby se něco zlepšilo, ale z GIBS jsme nedostali prostor,“ uvedl. Zástupců inspekce se také ptal, zda se domnívá, že její zpráva je úplná.

„My jsme museli ukončit šetření, abychom odblokovali policii. Policie by bez našeho ukončení nemohla informovat, tudíž toto je důležitý krok, kdy může dojít k tomu, že se věc začne nějakým způsobem komunikovat,“ reagoval Hendrych. GIBS podle náměstkyně ředitele pro trestní řízení Pavlíny Foglar Marušincové připravuje odpověď na dopis. „Rádi se s vámi sejdeme a informace, které budeme moci sdělit, s vámi rádi probereme,“ uvedla.

„Informace, které jsme potřebovali pro naše šetření, jsme žádali cestou dozorové státní zástupkyně. (…) Informace, které byly nezbytné pro naše šetření, jsme všechny dostali,“ objasnila náměstkyně.

GIBS trápí úniky informací

Hendrych také uvedl, že u případu střelby na filozofické fakultě i u dalších kauz inspekci trápí úniky informací od příslušníků či zaměstnanců bezpečnostních sborů. V tomto případě podle něj úniky nebyly v trestněprávní rovině, řešila je vnitřní kontrola policie.

Hendrych apeloval na všechny zúčastněné, aby si uvědomili škodlivost takového konání. Prostor se podle něj otevírá pro preventivní či bezpečnostní opatření k zamezení únikům informací.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život čtrnáct lidí, mezi kterými byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

GIBS podle dřívějšího Hendrychova vyjádření vyhodnocovala tisíc stran dokumentů či kamerové záznamy, kterých bylo asi sto gigabajtů (GB).

Vyšetřování samotné tragédie na filozofické fakultě včetně motivu pachatele zatím uzavřené není. Státní zastupitelství by výsledky pátrání mohlo podle ministra vnitra zveřejnit do konce letošního června.